Opartiska P3:s mobbning av Åkesson: ”Han är landsförrädare”

Jimmie Åkesson i P3:s studio. Foto: Sveriges Radio
  • Onsdag 29 aug 2018 2018-08-29
E-post 1287

SVERIGE Efter att Jimmie Åkesson (SD) kallats ”landsförrädare” i P3:s program Morgonpasset fällde han en kommentar om att han skulle lägga ner kanalen om han var chef där. Nu får han hård kritik av sina politiska motståndare för uttalandet.

På onsdagen var det Sverigedemokraternas partiledares tur att intervjuas i Morgonpasset i P3. Efter att ha grillats i en satirisk monolog fick Jimmie Åkesson chansen att kommentera inslaget.

– Jag sa ju det till er tidigare att det är ungefär vad jag hade förväntat mig av den här skitkanalen som jag just nu är med i, sade Åkesson.

Han följde upp det med att kalla P3 ”vänsterliberal smörja” och sade att han hade lagt ner kanalen om han var chef där. För detta uttalande har han fått stark kritik av sina politiska motståndare. En av dem är kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP):

– Jimmie Åkessons uttalande mot P3 och public service är ett av de grövsta påhopp jag hört under min tid som kulturminister. Det är tydligt att Sverigedemokraterna är ett parti som utgör ett hot mot det fria ordet, säger hon till SVT Nyheter.

”Osar 1930-tal”

”SD vill alltså lägga ner en radiokanal av politiska skäl. Det osar 1930-tal lång väg”, skriver justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på Twitter.

– Vi har ju sett hur SD:s systerpartier i Europa ger sig på och försöker styra och påverka media. Vi vet ju om att SD är väldigt aktiva i kultur och mediepolitiken av ett syfte. Är man ledande politiker måste man kunna tåla satir och skämt, säger Liberalernas gruppledare Christer Nylander till SVT.

I det satiriska inslaget som spelades upp precis före intervjun med Åkesson kallas han för ”landsförrädare” och anklagas för att vara spelmissbrukare. Det sägs också att partiledaren måste sitta kvar på sin post ”tills i alla fall en till läskunnig människa ansluter sig till partiet”. Dessutom kommenteras hans kropp och det sägs att han är en ”viktpendlare” som har gått upp i vikt.

I måndags intervjuades Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt i samma program och blev också föremål för ett satiriskt inslag. Man skämtade då om att partiledaren tvingades åka tåg under den varma sommaren då han har lovat att inte flyga. Man gjorde sig också lustig över att han bara tar ut 28 000 kronor i lön eftersom han måste betala partiskatt.

Ett sammandrag av satiren om Jimmie Åkesson kan höras i följande tweet:

Läs även: Jimmie Åkesson attackerad i Örebro på torgmöte

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag