M i Malmö uppmanar Löfven att agera: ”En helt öppen antisemitism i S”

Foto: Pressbild Malmömoderaterna samt Nyheter Idag
  • Fredag 3 maj 2019 2019-05-03
E-post 1569

Statsminister Stefan Löfven måste ta kraftfullt avstånd mot ”en helt öppen antisemitism” inom Socialdemokraterna. Det säger Torbjörn Teghammar, Moderaternas oppositionsråd i Malmö, till Nyheter Idag. Bakgrunden är skandalscenerna från första maj i Malmö där SSU med Ilmar Reepalu i spetsen skanderade ”krossa sionismen”.

Det var Nyheter Idag som först uppmärksammade att inom Socialdemokraternas första maj-tåg i Malmö skanderades slagord om att ”krossa sionismen”. I ett videoklipp, som Nyheter Idag publicerat, syns den tidigare ordföranden i Malmös kommunstyrelse Ilmar Reepalu gå i spetsen för det skanderande tåget. Reepalu är en välkänd S-politiker som tidigare mött hård kritik för just antisemitism.

Trots upprepade försök har Nyheter Idag inte lyckats få någon från Socialdemokraterna att ställa upp på intervju. När SVT Nyheter når Amanda Borg, kommunikationschef hos SSU, förklarar hon att kritiken är något de får fundera över. Hon säger även att det ”finns absolut ingen antisemitism bakom”.

– Det är en del av en större fråga som hela vänsterrörelsen behöver prata om och det behöver vi lite mer tid att diskutera.

M: ”En helt öppen antisemitism”

Flera medier har nu uppmärksammat skandalscenerna i första maj-tåget i Malmö och S har mött kritik från flera experter på antisemitism. Nu går även Malmös oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar (M) ut med ett kraftigt fördömande på Facebook. När Nyheter Idag når honom  lovar han att ta upp händelsen på den politiska nivån i staden.

– Det är en viktig fråga för Malmö, som mångfaldens stad, att alla människor har ett lika värde. När höga politiker, med tongivande positioner i samhället, bemöter sådant här med tystnad är det någon form av legitimitet som är ganska otäck, säger han.

Det är inte första gången SSU i Malmö uppmärksammas för antisemitiska utspel. Så sent som i november förra året tvingades en SSU-medlem lämna ungdomsförbundet efter att ha spridit antisemitiska inlägg på Facebook. Men nuvarande kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) lös i princip med sin frånvaro när skandalen briserade.

– Vi hade hela den här SSU-historien för inte så längesedan. Jag noterade inte en enda gång ett kraftfullt avståndstagande från Katrin Stjernfeldt Jammeh. Vi efterlyste ett avståndstagande då, och vi kommer göra det den här gången också.

Uppmanar Stefan Löfven att agera

Samtidigt som SSU-medlemmar skanderade om att ”krossa sionismen” i Malmö höll statsminister Stefan Löfven tal i Umeå. Där varnade han för högerextremism och använde en formulering som kan tolkas som att M och KD ”kopierar” högerextremister. Det uttalandet väckte starka reaktioner i sociala medier och M-ledaren Ulf Kristersson kommenterade med att ”svensk socialdemokrati skämmer ut sig”.

Även Teghammar ställer sig frågande till Löfvens utspel om högerextremism inom M och KD.

– Jag känner ingen som helst oro över rasism eller den typen av tendenser i mitt parti. Däremot finns en helt öppen antisemitism i Socialdemokraterna, inte minst i Malmö. Hade jag varit Stefan Löfven hade jag lagt mitt fokus där istället. När politiker inte tar kraftfullt avstånd från detta leder det till otäcka konsekvenser i samhället. Det där borde Löfven ta tag i, säger han.

När Nyheter Idag tidigare sökt Socialdemokraterna i Malmö säger Katrin Stjernfeldt Jammehs pressekreterare att de ska återkomma med en kommentar. Ett dygn senare har S i Malmö fortfarande inte kommenterat händelsen på första maj.

Ingen på plats reagerade: ”Vände sig i magen”

Mannen som fångade händelsen på video berättar att han själv har judisk bakgrund. Upplevelsen att se välkända socialdemokratiska politiker tillsammans med ungdomsförbundet var mycket obehaglig, säger han.

– Jag har judiskt påbrå, det vände sig i magen. Det är osmakligt med tanke på Socialdemokraternas historia där de bland annat satte ”J” i passen för judar under andra världskriget, berättade han för Nyheter Idag.

Han underströk även att ingen på plats tycktes reagera över vad som skanderades. På videobilderna går Reepalu bara några meter framför SSU-gruppen med en röd och vit S-flagga i handen samtidigt som ”krossa sionismen” skanderas.

– Det är obehagligt att det kan manifesteras så här öppet och att ingen politiker i tåget reagerade på en så tydlig antisemitisk ton. De sjöng den här ramsan flera gånger.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag