M och SD ökar i DN/Ipsos – MP under spärren

Bild: Nyheter Idag
  • Torsdag 30 sep 2021 2021-09-30
E-post

Moderaterna och Sverigedemokraterna ökar med en procentenhet var i senaste mätningen från DN/Ipsos. Trots det är mätningen dyster läsning för det konservativa blocket. Kristdemokraterna ligger farligt nära riksdagsspärren, medan Liberalerna parkerat långt under med tre procent avrundat uppåt.

Det är 15:e mätningen i rad som L hamnar under fyraprocentspärren, och när även KD lever farligt kan borgerliga väljare stå inför ett dilemma i nästa års val.

– Om både KD och L behöver stödröster kan det innebära ett dilemma för borgerliga väljare. Vilket parti ska de rösta på för att det ska bli en borgerlig regering? säger  Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter.

Läs även: Totalkris för L och konservativ majoritet i Sentio augusti

Men även de rödgröna har anledning att oroa sig för riksdagsspärren. Miljöpartiet får nämligen 4 procent i mätningen – avrundat uppåt. Det innebär att partiet hade hamnat utanför riksdagen om Ipsos mätning blivit valresultat.

MP har tappat en och en halv procentenhet sedan förra mätningen i augusti, och enligt Källebring kan det bero på att partiet fått konkurrens inom miljö- och klimatfrågor.

– Man måste ha en hög profil i miljö- och klimatfrågor för att bli aktuella bland väljarna. Därmed riskerar MP att förlora sin unika position, säger Källebring till DN.

För övriga partier är förändringarna små.

Läs även: MP ökar i DN/Ipsos – passerar KD

DN/Ipsos mätning i september

Förra mätningens resultat inom parentes. Resultatet presenteras i heltal.

Socialdemokraterna 25 (25)

Moderaterna 22 (21)

Sverigedemokraterna 21 (20)

Vänsterpartiet 11 (11)

Centerpartiet 8 (8)

Kristdemokraterna 4 (4)

Miljöpartiet 4 (5)

Liberalerna 3 (3)

Läs även: KD ökar i Skop – MP och L kvar under spärren

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag