MP ökar i DN/Ipsos – passerar KD

Ebba Busch (KD) och Per Bolund (MP). Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 25 aug 2021 2021-08-25
E-post

Miljöpartiets väljarstöd ökar från 3 till 5 procent i augusti månads mätning från DN/Ipsos, vilket är årets högsta notering för partiet. MP passerar därmed Kristdemokraterna, som tappar från 6 till 4 procent i mätningen.

De nya MP-väljarna kommer framförallt från sofflocket, men partiet lockar även över väljare från Centerpartiet och Vänsterpartiet.

– Sommarens översvämningar och skogsbränder har troligen mobiliserat väljare som känner oro för klimatet, säger Nicklas Källebring på Ipsos till Dagens Nyheter.

Läs även: MP slår tillbaka – vill lagstifta mot cement

Källebring pekar på att nyhetsflödet under sommaren har kretsat kring skogsbränder och översvämningar, samtidigt som FN:s klimatpanel nyligen publicerade en rapport om att extremt väder hänger ihop med klimatförändringar.

Miljöpartiet har visserligen tappat väljarnas förtroende i fråga om miljö och klimat, från att 60 procent av väljarna tyckte att partiet har bäst politik på området år 2014 till 20 procent i år, men partiet rankas fortfarande av väljarna som det parti som har bäst miljö- och klimatpolitik.

Samtidigt menar Nicklas Källebring att en uppgång som bygger på medierapportering i en viss fråga visar på en svaghet hos partiet.

– Min tolkning är att uppgången mest beror på externa faktorer och inte så mycket på vad partiet har gjort. Det betyder att nivån inte nödvändigtvis håller i sig, säger Källebring till DN.

I övrigt tappar Kristdemokraterna 2 procentenheter och hamnar på 4 procent, vilket gör att de passeras av MP i mätningen. Även Centerpartiet tappar 2 procentenheter, och hamnar med 8 procent nära 2018 års valresultat.

I övrigt är förändringarna små i mätningen. Socialdemokraterna ökar marginellt från 24 till 25 procent, liksom Sverigedemokraterna som ökar från 19 till 20 procent och Liberalerna som ökar från 2 till 3 procent.

Moderaterna tappar från 22 till 21 procent, och regeringskrisens stora vinnare Vänsterpartiet tappar från 12 till 11 procent.

Läs även: SD största parti i hemlig Sentio-mätning

DN/Ipsos mätning i augusti

Förra månadens siffra inom parentes. Resultatet presenteras i avrundade heltal.

Socialdemokraterna 25 (24)

Moderaterna 21 (22)

Sverigedemokraterna 20 (19)

Vänsterpartiet 11 (12)

Centerpartiet 8 (10)

Miljöpartiet 5 (3)

Kristdemokraterna 4 (6)

Liberalerna 3 (2)

Övriga partier 2 (2)

Läs även: SD ökar kraftigt i opinionsmätning från SKOP – KD, L och MP utanför riksdagen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag