M-politiker som önskade Paludan död var krigsförbrytare i Turkiet

Bild: Faksimil Facebook
  • Onsdag 11 maj 2022 2022-05-11
E-post 70

Den moderata kommunpolitikern Cemil Aygan i Tingsryd som önskade Rasmus Paludan död var tidigare krigsförbrytare i Turkiet avslöjar Samnytt. Han har erkänt delaktighet i 36 politiska mord och begärts utlämnad som misstänkt för mordet på en kurdisk författare. Cemil Aygan har nu lämnat Moderaterna.

Den moderata kommunpolitikern  Cemil Aygan i Tingsryd gick till hårt angrepp mot Ramsus Paludan efter påskhelgens korankravaller. I inlägg på Facebook kallade Aygan Paludan för ”danskjävel” och önskade honom samma öde som avlidna konstnären Lars Vilks.

– Jag hatar alla provokatörer som fixar problem, som bygger problem för Sverige och för invandrare i Sverige, sade Aygan till P4 Kronoberg.

Läs även: Paludan: ”Ganska säker på att förövarna skulle mörda mig”

Nu avslöjar Samnytt att Cemil Aygan är en turkisk krigsförbrytare som erkänt delaktighet i 36 politiska mord i Turkiet, och dömts till fängelse i Sverige två gånger.

Cemil Aygan sökte asyl i Sverige med sin familj år 2005 som politiska flyktingar. 17 år senare har hans familj erhållit svenskt medborgarskap medan Aygan fortfarande är turkisk medborgare.

Samnytts granskning visar att Migrationsverket nekade honom svenskt medborgarskap år 2015 på grund av hans bakgrund i den olagliga turkiska dödspatrullen Jitem, som ägnade sig åt mord och tortyr på kurdiska oppositionella och var en del av den så kallade turkiska ”djupa staten”.

Aygan har till Migrationsverket erkänt att han arbetade med att ta in kurder på förhör där de torterades och mördades. På den tiden gick han under namnet Adülkadir Aygan, och var en före detta medlem i den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK som bytte sida.

År 2007, bara två år efter att Aygan med familj sökte asyl i Sverige, begärdes han utlämnad till Turkiet som misstänkt för det uppmärksammade mordet på den kurdiska författaren och aktivisten Musa Anter 1992.

Men svenska staten lämnade inte ut Aygan, utan lät honom gömma sig från rättvisan i Sverige, de första åren med skyddad identitet.

I Sverige har Aygan dömts till fängelse två gånger, visar Samnytts granskning. Den första gången han dömdes till fängelse var år 2007, då han dömdes till tre månaders fängelse för falsk tillvitelse. Detta efter att en pojke misshandlats – något Aygan försökte skylla på sin egen son. I själva verket var den skyldige till misshandeln en äldre gärningsman med turkisk bakgrund. År 2012 dömdes Aygan av Växjö tingsrätt till en månads fängelse för grovt rattfylleri efter en trafikolycka.

Åke Nyberg, ordförande för Moderaterna i Tingsryd, säger till Samnytt att Aygan lämnat partiet och att ärendet för dem därmed är avslutat.

Samnytt: Har ni tittat på hans bakgrund?

– Jag vet bara liksom att han kom hit. Invandrade ju hit. Hur, var och när det har jag ingen aning om.

Samnytt: Han använder sig av olika namn. Utöver Cemil Aygan har han använt sig av namnen Adülkadir Aygan och Aziz Turan. Turkiet vill ha honom utlämnad misstänkt för mord.

– Det har jag ingen koll på. Det har jag inte hört.

Samnytt: Det framgår att han varit i både PKK och turkisk underrättelsetjänst.

– Ingenting som jag vet någonting om och som jag sa innan så är det avslutat. En tråkig historia som fått sitt slut så att vi får bara önska honom lycka till framöver, säger Nyberg till Samnytt.

Samnytt ska upprepade gånger ha sökt Cemil Aygan som valt att inte svara på deras frågor.

Läs även: Paludan attackerad vid moské

Läs även: Polisen fick panik – grep Paludan för våldsamt upplopp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag