M tar makten ihop med V i Norrlandskommun

Jonas Sjöstedt (V). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 22 okt 2018 2018-10-22
E-post 987

BRÄCKE I Bräcke kommun i Jämtland bildar Moderaterna nytt styre – tillsammans med Socialdemokraterna och det öppet socialistiska Vänsterpartiet, det berättar Östersunds-Posten.

För första gången någonsin får Moderaterna vara med och styra i Bräcke kommun.

Man bildar nytt styre i kommunen tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Att Moderaterna kommer överens med Vänsterpartiet kan tyckas märkligt då flera höga företrädare för Moderaterna – bland annat EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark – återkommande har kritiserat Vänsterpartiet för dess kommunistiska historia och påtalat att partiledaren Jonas Sjöstedt gick med när partiet fortfarande hyllade socialistiska diktaturer världen över.

I Vänsterpartiets partiprogram står att man vill ”upphäva ägandet av produktionsmedlen”. I SVT:s partiledarutfrågning meddelade Sjöstedt att han avsåg att upphäva det privata ägandet i företag som HM och Ikea.

 

Det har inte avskräckt Moderaterna i Bräcke.

– Vi känner att vi nu kan vara med och påverka och få inflytande på riktigt, säger Johan Loock, Moderaternas gruppledare till Östersunds-Posten.

Moderaternas partiledning har tidigare markerat mot lokalföreningar i Skåne som inlett olika former av samarbeten med SD.

– Vi ska inte samarbeta med SD lokalt, regionalt eller nationellt, sade vice partisekreterare Anders Edholm till Aftonbladet.

Läs mer:  I Trelleborg blir Åkessons vision verklighet

Någon liknande markering har inte gjorts när det gäller Vänsterpartiet.

Reaktionerna på Bräckemoderaternas drag har inte låtit vänta på sig. Arvid Hallén, borgerlig opinionsskribent, uttrycker viss skepsis på sin Facebook inför den nya konstellationen. Han påpekar också att Moderaterna hade kunnat få ihop lika många mandat genom samarbete med Centern som man nu gör genom samarbete med S och V.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag