M vill bygga ny kärnkraft: ”Kan enas om att utveckla den”

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 2 feb 2022 2022-02-02
E-post

SVERIGE Inför valet senare i höst står Moderaterna och Ulf Kristersson utan Centerpartiet som bundsförvanter. Det innebär att man nu kan gå in i valrörelsen med en entydig, kärnkraftsvänlig energipolitik. Det menar M-ledaren i en intervju med Expressen.

– Det unika nu är att vi kan få ett regeringsunderlag och en regering som är entydig. Den här regeringen på andra sidan kan bara enas om att lägga ned kärnkraften. Vi kan enas om att utveckla den, säger Ulf Kristersson till Expressen.

Alla de partier som uppgett att de vill verka för en ny regering – M, KD, SD och L – är i grunden positivt inställda till kärnkraft. Tidigare har C satt käppar i hjulet för en alltför vänligt sinnad kärnkraftspolitik.

I intervjun kallar Kristersson det för ”en helt unik och ny situation”. Ambitionen från hans sida är att ta bort de hinder som i nuläget blockerar investeringar i ny kärnkraft.

– Jag tycker det ser väldigt lovande ut. Jag har bara de senaste veckorna träffat bolag som håller på med detta i andra länder och som skulle kunna göra det i Sverige också. De säger utan undantag att det är lagstiftningen som ligger i vägen. Och förstås den entydiga politiska ambitionen i Sverige att vi inte vill ha kärnkraften kvar, säger han.

Läs även: Experter totalsågar Sveriges energipolitik – förespråkar kärnkraft

För att utreda vilka reformer som behövs för byggandet av nya reaktorer har M satt samman en arbetsgrupp inom partiet. Gruppen har i uppdrag att se över alla lagar, regler och förordningar som just nu hindrar ny kärnkraft från att byggas.

Utesluter inte skattefinansiering

Mest lovande anser partiet att så kallade Små modulära reaktorer är. Till skillnad från de större, ”klassiska” kärnkraftsverken kan de byggas för en mycket mindre kostnad.

Nyligen fattade den brittiska regeringen beslut om att tillverka den sortens mindre reaktor. Och i höstas deklarerade även Frankrikes president Emmanuel Macron planer på byggandet av en sådan, rapporterar bland annat Reuters.

Enligt Expressen uppger flertalet experter att det krävs statliga medel för att möjliggöra byggandet av nya reaktorer. På frågan om han är redo att skjuta till statliga medel för utbyggandet av kärnkraft svarar Kristersson:

– Jag utesluter inget just nu. Jag har sagt att forskningsmedel måste kunna användas också till kärnteknologi, vilket inte görs i dag överhuvudtaget, säger Kristersson men tillägger att politiken kan behöva ”göra mer nytta än så”.

Läs även: Frankrike bygger nya kärnkraftverk – Macron: ”Garantera vårt lands tillgång till el”

Läs även: Varannan vill bygga ny kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag