Varannan vill bygga ny kärnkraft

Kärnkraftverket i Oskarshamn. Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 18 jan 2022 2022-01-18
E-post 856

SVERIGE Den svenska elkrisen har lett till en debatt om kärnkraftens vara eller icke vara. I en ny mätning säger sex av tio att de är positiva till kärnkraft.
– Det jag ser framför mig är att vi planerar för att bygga nytt, säger forskaren Mats Nilsson.

Tidningen Näringslivet rapporterar om en Sifoundersökning som har gjorts på uppdrag av organisationen Teknikföretagen. Den visar att sex av tio svarande tycker att Sveriges elförsörjning befinner sig i en allvarlig kris. Tre av fyra ser de höga elpriserna som ett hot mot svenska industriföretag.

Mätningen visar också att 61 procent av de svarande är positiva till kärnkraft. 50 procent tycker att Sverige bör bygga ny kärnkraft.

Det finns olika uppfattningar om varför elen har blivit så dyr på sistone. Tidningen Näringslivet har frågat Mats Nilsson, docent i miljöekonomi på Södertörns högskola, hur det egentligen ligger till.

– Det är svårt att säga exakt hur mycket av prisökningen som beror på att man har lagt ned kärnkraftsreaktorer under de senaste åren. Men att ta bort fyra reaktorer innebär att mycket produktion har försvunnit i södra Sverige, sedan har det kombinerats med andra faktorer som kyla och höga priser på gas och utsläppsrätter. Det man kan säga är att vi hade haft märkbart lägre priser i elområde tre och fyra om vi inte stängt ned fyra reaktorer, säger Mats Nilsson.

– Den situation vi ser den här vintern är något som jag och många andra har försökt varna för. Det går inte att ta bort planerbar el utan konsekvenser.

Mats Nilsson tror inte på att dra igång de reaktorer som stängts ned.

– Kärnkraft kräver långa processer, vi kan absolut inte rädda den här vintern med de nedstängda reaktorerna. Det jag ser framför mig är att vi planerar för att bygga nytt.

Läs även: Experter totalsågar Sveriges energipolitik – förespråkar kärnkraft

Läs även: Farmanbar: Kärnkraft viktig för grön omställning i andra länder

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag