M vill höja maxstraffet för förnedringsrån: ”Minst fem års fängelse”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 26 Nov 2020 2020-11-26
E-post 669

Moderaterna vill se kraftiga straffskärpningar för så kallade ”förnedringsrån” där brottsoffer utsätts för kränkande behandling under rånet. Det skriver Johan Forsell, rättspolitisk talesperson, och Louise Meijer, riksdagsledamot i justitieutskottet, i en debattartikel i Aftonbladet.

”Förnedringsrånen splittrar och polariserar samhället. I flera uppmärksammade fall har förövarna haft utländskt påbrå. Utvecklingen måste stoppas och förövarna måste få ordentliga straff” skriver Forsell och Meijer bland annat, och lägger fram ett förslag med tre punkter mot förnedringsrån.

Läs även: Efterlyser hårdare tag mot förnedringsrånen: ”Har själv blivit utsatt”

Genom att göra ”förnedrande inslag” som grund för att bedöma ett rån som grovt, vill man höja straffen för förnedringsrån till minst fem års fängelse.

Man vill även göra det lättare att döma till sluten ungdomsvård. Detta för att ”ungdomsvård eller ungdomstjänst är oftast inte ett proportionerligt straff när en ungdom har utsatts för ett förnedringsrån”.

Slutligen vill M höja maxtiden för sluten ungdomsvård, som idag är satt till fyra år. ”När utveckling går mot att unga personer begår allt grövre brott måste straffen och påföljderna följa med i utvecklingen. Det är viktigt att straffet står i proportion till brottslighetens allvar” skriver Meijer och Forsell.

Läs även: Förnedringsrånare dömdes till ungdomsvård – vägrar ta sitt straff

Läs även: Åtalet: Två män förnedringsrånade och våldtog man med markeringspenna

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag