M vill införa bidragstak för nyanlända: ”Man ska kvalificera sig genom arbete”

Elisabeth Svantesson (M). Foto: SVT
  • Tisdag 6 apr 2021 2021-04-06
E-post 4831

SVERIGE Moderaterna vill införa en ny bidragsreform där man begränsar nyanlända invandrares rätt till bidrag under de första åren i Sverige. På så sätt ska de förmås att skaffa jobb, menar partiet.

– Vi ser i dag att många som kommer till Sverige arbetar och försörjer sig själva, men alldeles för många hamnar utanför arbetsmarknaden och är inte egenförsörjda. En orsak till det är de svenska bidragssystemen som är väldigt generösa. Då vill vi att det ska vara en lägre ersättning de första fem åren så det faktiskt lönar sig att ta ett jobb om man erbjuds det, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till SVT.

– I dag kan man faktiskt ha högre bidrag än vad man har om man går till jobbet. Så kan vi inte ha det. Det är därför vi har sagt att 75 procent ungefär av en lägstalön är rimligt.

SVT skriver att M:s bidragstak beräknas utifrån en ingångslön på 20 000 kronor per månad minus skatt. Då blir det möjligt för en nyanländ att få ut runt 12 000 kronor per månad i bidrag.

Det föreslagna bidragstaket verkar dock något poröst, då SVT skriver att den som exempelvis har rätt till barnbidrag ska kunna få ut mer pengar.

– Det är inte rimligt att man kvalificerar sig till allting så fort man bara kommer till Sverige. Vi vill att man ska kvalificera sig genom arbete, det är vår utgångspunkt, säger Svantesson.

Nyheter Idag har sökt Elisabeth Svantessons presskontakt med förfrågan om intervju, men har än så länge inte fått något svar.

Läs även: Åkesson tvåa i förtroendeligan – passerar Löfven

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag