Macron anmäler anklagelser efter TV-debatt

President Emmanuel Macron. Foto: Flickr
  • Torsdag 4 maj 2017 2017-05-04
E-post 147

PARIS Den franska presidentkandidaten Emmanuel Macron anmäler anklagelser om att han undangömmer finansiella tillgångar i skatteparadis. Anmälan har inkommit till franska åklagarkammaren efter onsdagens tv-debatt mellan presidentkandidaterna där hans rival Marine Le Pen vidrörde det känsliga ämnet. – Jag hoppas inte att vi upptäcker att du har ett utländskt konto på Bahamas.

Det franska presidentvalets andra omgång pågår för fullt. På söndag 7 maj kommer fransmännen att välja mellan Emmanuel Macron och Marine Le Pen. Macron är partilös men stöds av topp-politiker från vänster till höger, även svenska politikerna har Macron som sin favorit. Han värnar om EU och vill föra en fortsatt nyliberal politik.

LÄS ÄVEN: EU-postiva Emmanuel Macron – Svenska politikernas favoritkandidat

Le Pen har, fram tills valet är avgjort, tagit time out från sitt uppdrag som partiledare för Nationella Fronten. Hon är starkt kritisk mot invandring och Europeiska Unionen. Hon vill föra Frankrike ut ur EU.

Macron har ett förflutet som bankir och finansminister i den nuvarande presidenten Francois Hollandes regering. Han avgick dock i somras för att satsa på att bli republikens president.

Det har flertalet gånger florerat rykten om att den före detta bankiren och finansministern gömmer finansiella tillgångar utomlands i skatteparadis.

Han har tidigare varit tvungen att dementera ryktena. Det uppger Aftonbladet.

– Jag har alltid betalat skatt i Frankrike och jag har alltid haft alla mina konton i Frankrike, har Macron tidigare behövt klargöra.

Macron skyller ryktesspridningen på sina politiska motståndare.

Under onsdagens debatt mellan de båda presidentkandidaterna blev det återigen obekvämt för Macron.

– Jag hoppas inte att vi upptäcker att du har ett utländskt konto på Bahamas, sa Marine Le Pen.

– Nej, jag har inget konto på Bahamas, svarade Macron.

Under torsdagen mottog franska åklagarkammaren en anmälan från Emmanuel Macron angående anklagelser om att han undanhåller franska skattepengar i skatteparadis. Ingen person namnges i anmälan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag