Macron efter terrorattackerna: Stärk EU:s yttre gräns

Foto: Jacques Paquier CC BY 2.0
  • Torsdag 12 nov 2020 2020-11-12
E-post 1131

Efter den senaste tidens terrorattacker i Frankrike och Österrike kräver nu Frankrikes president Emmanuel Macron att säkerheten vid EU:s yttre gränser förbättras, rapporterar Sky News.

Under en videokonferens om terrorbekämpning med ledare för Tyskland, Österrike och Nederländerna sade den franska presidenten att EU:s gränsbevakning behöver en ”djup reform”.

Läs även: Macron lovar tuffare tag mot islamism

– Alla svagheter vid den yttre gränsen i en medlemsstat är en säkerhetsrisk för alla medlemmar, sade Macron, som fick medhåll från Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– Det är ytterst nödvändigt att veta vem som kommer in och vem som lämnar Schengenområdet, sade Merkel.

Den misstänkte för terrorattacken i Nice den 29 oktober, då tre personer höggs ihjäl, är en 21-årig tunisier, Brahim Aouissaoui, som kom som migrant till Italien i slutet av september.

Aouissaoui hölls i karantän på grund av utbrottet av COVID-19 i Tunisien i 20 dagar, och fick sedan beskedet att han var en illegal migrant som förväntades lämna Italien. Några försök att få Aouissaoui att lämna Italien gjordes inte, och han övervakades inte heller.

Istället för att lämna Italien frivilligt tog Aouissaoui ett tåg till Nice i Frankrike, och kunde passera gränsen med hjälp av ett identifieringspapper från Röda Korset. Aouissaoui genomförde sin terrorattack 24 timmar efter att han anlänt till Frankrike.

Läs även: UT: Frankrike utvisar 231 utlänningar efter halshuggningen

Läs även: Frankrikes inrikesminister: Muslimska organisationer kan upplösas

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag