Macron kritiserar medier: Legitimerar islamistiskt våld

Foto: Jacques Paquier CC BY 2.0
  • Tisdag 17 nov 2020 2020-11-17
E-post

Frankrikes president Emmanuel Macron kritiserar medier som han anser legitimerar islamistisk våld genom att kalla Frankrike för rasistiskt och islamofobiskt, rapporterar France 24.

Macron har ringt till New York Times krönikör Ben Smith med synpunkter på hur han beskrivit Frankrikes kamp mot islamistiskt terror.

Läs även: Macron efter terrorattackerna: Stärk EU:s yttre gräns

– När Frankrike attackerades för fem år sedan, stödde varje nation i världen oss. Så när jag ser, i det sammanhanget, flera nyhetstidningar som jag tror är från länder som delar våra värderingar… när jag ser dem legitimera det här våldet, och säga att grundproblemet är att Frankrike är rasistiskt och islamofobiskt, då menar jag att man förlorat de grundläggande principerna, sade Macron till Smith.

I sin krönika om samtalet med Macron skriver Smith att Macron ansåg att många utländska medier inte förstår sig på ”laicite”, den franska sekularismen, som är en grundpelare i det franska samhället.

Tidigare har Financial Times dragit in en krönika där krönikören påstod att Frankrikes kamp mot islamistisk separatism splittrade landet.

I ett brev till Financial Times påpekade Macron att ”Frankrike – och vi angrips för detta – är lika sekulärt för muslimer som för kristna, judar, buddhister och alla troende”.

Läs även: Macron lovar tuffare tag mot islamism

Läs även: Malmö-imamen hetsar mot Frankrike och Macron: ”Må Gud befria Frankrike från ondskan”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag