Macron vill ”jävlas med” ovaccinerade

Bild: U.S. Department of State/Public domain.
  • Onsdag 5 jan 2022 2022-01-05
E-post

PARIS Frankrikes president Emmanuel Macron vill ”jävlas med” de ovaccinerade. Det sade Macron i en intervju på tisdagen, samtidigt som hans regering försöker införa vaccinkrav för bland annat resor och kafébesök. Macrons uttalande och ordval får hård kritik av hans politiska motståndare.

Frankrikes president Emmanuel Macron sade på tisdagen att han vill ”jävlas med” de ovaccinerade i Frankrike, rapporterar France 24.

– De ovaccinerade, jag vill verkligen jävlas med dem. Så vi kommer fortsätta göra det till slutet. Det är strategin, sade Macron i en intervju med Le Parisien som publicerades på tisdagen.

Läs även: DEBATT: ”Vaccinationspass handlar inte om vetenskap”

Macrons uttalande kommer samtidigt som regeringen försöker driva igenom ytterligare restriktioner som gör vaccinering obligatoriskt för kulturella aktiviteter, längre tågresor och kafébesök.

Enligt Macron motiveras de de hårda restriktionerna mot ovaccinerade av att regeringen inte vill vaccinera med tvång.

– Så vi behöver säga till dem att från 15 januari kommer du inte kunna gå på restaurang längre, du kommer inte kunna ta en drink, dricka kaffe, gå på teater, bio, sade Macron i intervjun.

Uttrycket ”emmerder” som Macron använde kommer från svordomen ”merde” som betyder skit, och anses  ”väldigt informellt” av den franska ordboken Larousse. Uttrycket fick hård kritik av Macrons politiska motståndare.

– Inget hälsonödläge motiverar sådana ord, sade Bruno Retailleau, ledare för Republikanska partiet i franska Senaten.

–  Emmanuel Macron säger att han har lärt sig älska fransmännen, men det verkar som han framförallt gillar att förakta dem. Vi kan uppmana till vaccinering utan att förolämpa någon eller radikalisera dem, fortsatte Retailleau.

– Det är inte en sak för republikens president att plocka ut goda och dåliga franska människor, sade Republikanska partiets presidentkandidat Valérie Pecresse till CNews.

På Twitter skrev Marine Le Pen, presidentkandidat för Nationell samling, att Macron med sitt uttalande visat att han ”är ovärdig sitt ämbete”.

Läs även: Ros och ris till Björn Söder (SD) efter inlägg om vaccinering

Läs även: Ville ha covidpass – försökte vaccinera fejkarm

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag