Magdalena Andersson hävdar att hon ger bort elprisstöd – hyllas av DN:s ledarskribent

Bild: Nyheter Idag/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 10 mar 2023 2023-03-10
E-post 0

Oppositionsledaren Magdalena Andersson hävdar att hon kommer ge bort sitt elprisstöd till välgörenhet. Uppgiften sprids glatt vidare av DN:s ledarskribent Susanne Nyström, som tidigare uppmanat förmögna att ge bort sina elprisstöd till välgörenhet.

På lördagen publicerade Dagens Nyheter en text av ledarskribenten Susanne Nyström där hon uppmanade välbärgade läsare att skänka bort sitt elprisstöd till organisationer som hjälper fattiga att klara vardagen.

”På sikt krävs självklart andra insatser, där regeringens ekonomiska stödpaket riktas mer till dem som köar för mat. Tills det är på plats får välmående medelklass i alla städer förena sig – och ge elprisstödet till Stadsmissionen” avslutar Nyström krönikan med en pik till den blågula regeringen.

På tisdagen publicerade Expressen en artikel om elprisstöd till partiledarna. I den uppgav Magdalena Andersson att hon tänker ge bort sitt elprisstöd. Uppgiften spreds glatt vidare av Susanne Nyström på Twitter.

Läs även: Magdalenas sköna bonus – 112 500 extra i månaden

Till saken hör att Magdalena Andersson har gott om privatekonomiskt utrymme för att kunna ge bort sitt elprisstöd. Detta då hon ansökt och fått beviljat en avgångsersättning på 112 500 kronor extra före skatt per månad.

Ersättningen täcker mellanskillnaden mellan Anderssons nuvarande arvode som riksdagsledamot på  71 500 i månaden och hennes tidigare arvode som statsminister, som låg på 184 000 i månaden, och kommer betalas ut fram till den 17 oktober 2023,

Susanne Nyström, som kallar sig själv ”mittenextrem liberal”, har tidigare rönt uppmärksamhet när hon menade att den minskande elanvändningen i Sverige till följd av de höga elpriserna visade att svenskarna tidigare ägnat sig åt ”okynnesanvändning” av el.

Läs även: DN:s ledarskribent om elkrisen: ”Okynnesanvändning”

Läs även: Pascalidou rasar mot DN:s rekrytering av Teodorescu: ”Ivrigt propagerat mot mångfald”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag