Magdalena Andersson klar etta i förtroendeligan

Foto: Nyheter Idag / Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)
  • Söndag 1 maj 2022 2022-05-01
E-post 531

SVERIGE Magdalena Andersson (S) utklassar motståndet när DN/Ipsos mäter väljarnas förtroende för partiledarna. 55 procent av de svarande säger att de har stort eller mycket stort förtroende för S-ledaren, samtidigt som högeroppositionen backar.

DN skriver att Anderssons förtroendesiffror är historiskt starka. En förklaring är att invasionen av Ukraina har lett till att folk samlas runt landets ledare. S-ledaren backar dock med en procentenhet jämfört med marsmätningen.

På andra plats kommer Ulf Kristersson (M) som backar med fem procentenheter till 34 procent. Jimmie Åkesson (SD) backar från 29 till 27 procent, och Ebba Busch (KD) från 28 till 24 procent. KD-ledaren har fått hård kritik för sina kommentarer om korankravallerna, men det ska inte ha haft någon större påverkan på henne siffror.

– Endast en mindre del av intervjuerna i undersökningen gjordes efter Ebba Buschs uttalande, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN.

Sedan förra mätningen har Liberalerna fått en ny partiledare, Johan Pehrson. På nio procent presterar han dock sämre än sin företrädare Nyamko Sabuni, som hamnade på elva procent i marsmätningen.

Undersökningen gjordes under perioden 12–26 april.

DN/Ipsos förtroendemätning

Siffrorna visar andelen av de svarande som har stort eller mycket stort förtroende för partiledarna. Förra mätningen i parentes.

Andersson (S): 55 (56)
Kristersson (M): 34 (39)
Åkesson (SD): 27 (29)
Lööf (C): 25 (24)
Busch (KD): 24 (28)
Dadgostar (V): 21 (22)
Bolund (MP): 10 (10)
Pehrson (L): 9 (11)
Stenevi (MP): 8 (8)

Läs även: S tappar i Sentio efter korankravallerna – M ökar

Läs även: 4 av 10 socialdemokrater vill förbjuda kränkande demonstrationer

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag