Sålde vindkraftverk med brakförlust – miljöpartist: ”Man kan ju se det som en framgång”

Bild: Region Gävleborg/Artur Zudin/Unsplash
  • Onsdag 16 nov 2022 2022-11-16
E-post 288

De vindkraftverk som Region Gävleborg köpte in för 72 miljoner kronor år 2012 visade sig olönsamma, och säljs nu för bara 12 miljoner kronor. Men den ansvarige regionpolitikern Karin Jansson (MP) menar att det hela ändå kan ses som en framgång – eftersom regionen trodde att man skulle få ännu mindre för vindkraftverken.

När Region Gävleborg köpte två  två vindkraftverk i Torsås utanför Kalmar för 72 miljoner kronor år 2012 skulle det vara en investering i framtiden som bidrog till att länet blev självförsörjande på el.

Läs även: Tovatt (MP): ”Blåbrunt sabotage” att stoppa vindkraft

Men nu säljer Region Gävleborg vindkraftverken för bara 12 miljoner kronor, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg.

– Jag kan inte säga om det var vår egen klantighet eller om vi hade otur, att det var en oseriös aktör som vann upphandlingen. Så det gick ju fel från början och det sköttes dåligt, säger Karin Jansson (MP), ordförande i fastighets- teknik- och miljöutskottet på region Gävleborg, till SVT

– Verken var inte jättebra i tekniken, men det var också så att man skötte också det formella dåligt, fortsätter hon.

SVT: Hur motiverar man att sälja verken för tolv miljoner när man köpte dem för 72?

– De är ju nedskrivna, så det var inte det där höga värdet du sade som gällde egentligen, men sedan har vi också gjort en nedskrivning för att vi har sett att de inte bär sig ekonomiskt. Så innan det här hade vi skrivit ned dem till fem miljoner.

– Så att det är ju ändå… vi fick mera pengar än vad vi trodde här, så man kan ju se det som en framgång. Men jag håller med om att det är klart att vi gjort en ekonomisk förlust här.

Läs även: Bolunds triumf: Till sist fungerar vindkraften

Läs även: Ny kärnkraftsteknik sågas av miljöminister Bolund (MP): ”Vindkraften är här och nu”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag