Magdalena Andersson storfavorit bland S-väljare – men könet inte viktigt

Foto: Anders Löwdin/Socialdemokraterna
Foto: Anders Löwdin/Socialdemokraterna
  • Onsdag 25 aug 2021 2021-08-25
E-post

Finansminister Magdalena Andersson är storfavorit till att ta över som partiledare efter Stefan Löfven bland politiska experter, men också S-kvinnor som kräver en kvinna. Nu visar en färsk undersökning från SVT/Novus att Andersson har ett stort stöd bland socialdemokratiska väljare, där 48 procent vill se henne som ny partiledare. Men undersökningen visar också att S-väljarna inte vill se Andersson på posten för hennes kön, utan på grund av kompetens.

Finansminister Magdalena Andersson framhålls av experter som den mest sannolika kandidaten till att ta över som statsminister och socialdemokratisk partiledare.

– Lågoddsaren är Magdalena Andersson. Hon är en stabil och mycket kompetent person, och sen har hon ju en strukturell fördel i och med att hon är kvinna. Då gynnas man särskilt inom socialdemokratin, säger Nyheter Idags politiska kommentator Arvid Hallén och fortsätter:

– Och statsministern nämnde henne i sitt sommartal, då han sa att hon var världens bästa finansminister. När man skriver ett sådant här tal säger man inte sådana saker av en slump.

Läs även: ”Lågoddsaren är Magdalena Andersson”

Läs även: Westerholm: ”Jobbet är hennes om hon vill ha det”

Även Ledarsidornas Johan Westerholm kallar Magdalena Andersson för en ”lågoddsare”.

– Högerfalangen säger att henne vill vi ha för kompetensens skull, vänsterfalangen säger att henne vill vi ha för att hon är kvinna. Hon tillfredsställer båda falanger, så jobbet är hennes om hon vill ha det, säger Westerholm till Nyheter Idag.

Andersson kan även räkna med stöd från Socialdemokraternas kvinnoförbund S-kvinnor, som kräver en kvinnlig partiledare efter Stefan Löfven.

– Vi har många kompetenta kvinnor, det är dags för partiet att våga släppa fram dem, säger Anna Lööf Hedh, vice ordförande för S-kvinnor, till Sveriges Radio.

S-kvinnor fick medhåll av Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima, som skrev att Socialdemokraterna med en kvinnlig partiledare får chansen att ”skriva historia genom att ställa någon som kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister mot Ulf Kristerssons och hans mörka allians av kristdemokrater, sverigedemokrater och auktoritära liberaler”.

När Sima debatterade frågan om en kvinnlig statsminister med Alice Teodorescu Måwe i Aktuellt på måndag kväll hänvisade Sima till sin dotter.

– Min dotter frågar ”varför har vi inte haft någon svensk kvinnlig statsminister”, och jag kan inte ge ett vettigt svar, sade Sima.

En ny undersökning från SVT/Novus visar att Magdalena Andersson som partiledare har stöd av fler socialdemokrater än S-kvinnor och Jonna Simma.

I undersökningen, där 1003 slumpmässigt utvalda personer som uppgett att de röstat på S i valet 2018 har deltagit, svarar nästan hälften, 48 procent, att de vill se Magdalena Andersson som ny partiledare för Socialdemokraterna.

Som avlägsen tvåa kommer en annan kvinna, socialminister Lena Hallengren, med endast 13 procent.

– Det är tydligt att man tycker att Andersson är den bästa efterträdaren, även om siffrorna till viss del kan vara en reaktion på att hon målats upp som det uttalade önskemålet, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Samtidigt är stödet för Andersson något svagare bland yngre väljare och LO-medlemmar.

– Det är en intressant att hon är som svagast bland de yngre. Så det kan bli en utmaning om hon inte går hem hos dem i samma omfattning då S tappat väljare bland yngre. Detsamma gäller ju för tappet inom LO, säger Sjöström

Mätningen visar dessutom att en majoritet de socialdemokratiska väljarna inte vill att den nya partiledaren ska väljas på grund av sitt kön utan på grund av sin kompetens. 54 procent anger att könet på Stefan Löfvens efterträdare är oviktigt, medan 37 procent svarar att det är viktigt.

– De flesta anser att Magdalena Andersson är mest kompetent av kandidaterna, könet är inte det viktiga, säger Torbjörn Sjöström till SVT.

Sämsta resultatet i mätningen noterar näringsminister Ibrahim Baylan och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, som ingen av de över 1 000 tillfrågade socialdemokratiska väljarna vill se som ny partiledare.

Går man utanför partiet kommer ett annorlunda förslag på ny partiledare för S från Vänsterpartiet i Alingsås. De föreslår Centerpartiets nuvarande partiledare Annie Lööf, med motiveringen att ”Hon är ju kvinna och har flera års erfarenhet av att leda det Socialdemokratiska partiet”.

Läs även: Löfven avgår

S-väljarnas lista på partiledarkandidater

Magdalena Andersson 48 %

Lena Hallengren 13 %

Mikael Damberg 8 %

Anders Ygeman 5 %

Annika Strandhäll 4 %

Ardalan Shekarabi 2 %

Eva Nordmark 1 %

Ylva Johansson 1 %

Karl Petter Thorvaldsson 1 %

Peter Hultqvist 1 %

Annan kandidat: 1 %

Morgan Johansson 0

Ibrahim Baylan 0 %

Läs även: Wallströms hyllingsdikt till Löfven: ”En statsminister med uppdrag att svetsa”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag