Magdalenas hyllning till Bolund: ”La grunden till den industriella revolutionen”

Bild: Fanni Uusitalo/Prime Ministers Office Finland/CC BY 2.0/News Oresund/CC BY 2.0
  • Fredag 16 jun 2023 2023-06-16
E-post

Miljöpartiets avgående språkrör Per Bolund ”la grunden till den industriella revolutionen som skapat tusentals nya gröna jobb i hela landet”. Det skriver Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson när hon hyllar Bolund på sociala medier.

På torsdagen meddelade Per Bolund att han inte kommer ställa upp till omval som Miljöpartiets språkrör på partiets kongress i höst.

– Jag har jobbat med rikspolitik i mer än 20 år. Jag kände att om jag skulle göra någonting annat i livet så är det ett bra tillfälle nu. Samtidigt vill jag skapa bästa möjliga förutsättningar för partiet att hitta en efterträdare och ge den personen chansen att göra bästa möjliga jobb, säger Per Bolund till Dagens Nyheter.

Per Bolund efterträdde Gustav Fridolin som manligt språkrör för Miljöpartiet 2019. Han har varit riksdagsledamot sedan 2006, och har haft flera ministerposter i rödrgröna regeringar. Han var finansmarknadsminister 2014 till 2021, bostadsminister 2019 till 2021 och miljö- och klimatminister samt vice statsminister från 5 februari 2021 fram till Miljöpartiet lämnade regeringen den 30 november samma år.

Efter sin avgång har Bolund avtackats av samtliga övriga partiledare utom Jimmie Åkesson.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson går dock längst i sitt tack till Bolund. ”Per Bolund har varit med och tagit ansvar för Sverige i mycket svåra tider. Han var med och la grunden till den industriella revolutionen som skapat tusentals nya gröna jobb i hela landet” skriver Andersson, som även hyllar Bolund för att han ska ha ”stått tydligt upp mot högernationalism och rasism i samhället.”

Läs även: Lättnad och hån när Per Bolund meddelar sin avgång

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag