Riksdagsmajoritet vill kriminalisera rymningar – S, V och C säger nej

Sveriges riksdag. Bild: Romanist/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 31 mar 2022 2022-03-31
E-post 721

SVERIGE En majoritet av Sveriges riksdagspartier vill göra det olagligt att rymma från fängelser. Detta efter att Miljöpartiet har svängt i frågan. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet säger dock fortsatt nej till en kriminalisering, rapporterar Ekot.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har under en lång tid varit för en kriminalisering av rymningar.

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson anser att nuvarande lagstiftning är märklig. Han tror att de flesta svenskar tror att det redan är olagligt att rymma från en anstalt.

– Det borde i sig vara kriminellt att faktiskt fly från ett fängelse. Jag tror att de allra flesta svenskar anser det, säger han till Ekot.

Nu har också Miljöpartiet bytt ståndpunkt i frågan. Efter att tidigare ha varit emot en kriminalisering är man nu för.

– På samma sätt som att andra handlingar som är klandervärda är kriminaliserade är det också logiskt att rymningar är det, säger partiets rättspolitiske talesperson Martin Marmgren till Ekot.

S, V och C är emellertid fortsatt negativa till att göra rymningar straffbara. Carina Ödebrink (S), ledamot i justiteutskottet, menar att det redan existerar verktyg för att åtgärda sådana.

– Beroende på hur du sköter dig så påverkar det tiden i anstalt och också din villkorliga frigivning, säger hon till Ekot.

Vidare uppger hon att det heller inte har flytt några fångar från häkten eller anstalter med de högsta säkerhetsklasserna 1 och 2 under de senaste åren.

På Twitter uttrycker även Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, en skepsis gentemot att kriminalisera rymningar.

Läs även: Skolkare i riksdagen kan få indragen lön

Läs även: Många betalar inte sina böter – slipper straff

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag