Många betalar inte sina böter – slipper straff

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Måndag 8 nov 2021 2021-11-08
E-post

SVERIGE Många av de som blir skyldiga att betala böter slipper straffet om de inte kan betala. Efter fem år preskriberas deras skulder hos Kronofogden, rapporterar P4 Örebro.

I dagsläget har Kronofogden 122 000 obetalda böter från 75 000 personer registrerade för indrivning. Det sammanlagda beloppet ligger på runt 420 miljoner kronor.

Det handlar om personer som begått brott och exempelvis dömts till dagsböter av tingsrätten, men inte betalat. Det blir då ett ärende för Kronofogden.

Men i många fall har personerna inga pengar eller andra tillgångar att driva in. De kan inte betala sina skulder och efter fem år blir de preskriberade. I praktiken innebär det att många brottslingar slipper ta sitt straff.

Jens Hedenborg, chef för polisen i Karlskoga, tror att detta kan påverka folks syn på rättsväsendet.

– Det är väl klart att det inte ser bra ut om vi gång på gång sliter in personer som är misstänkta för brott och i slutändan leder det ingenstans, säger han till P4 Örebro.

Han menar dock att det inte är polisens jobb att ta hänsyn till om en brottsmisstänkt kan betala sina eventuella böter eller inte.

Läs även: Brottsdömda kommer undan straff – regeringen vill se förändring

Läs även: Rostami: Mängdrabatten är ett hån mot brottsoffer

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag