Maktkamp i MP: Lind och Hirvonen vill ta över efter Stenevi

Bild: Johan Wessman - News Øresund/CC BY 2.0/Johan Fredriksson/CC BY-SA 3.0/
  • Torsdag 29 feb 2024 2024-02-29
E-post 0

I början av februari meddelade Miljöpartiets kvinnliga språkrör Märta Stenevi att hon avgår från sin post. Beskedet kom veckor efter att Stenevi sjukskrivit sig på obestämd tid.

– Det är ett väldigt svårt beslut. Jag ställde upp till omval, fick nytt förtroende från kongressen, men jag tror inte att jag kan vara mitt bästa jag just nu och jag vet inte riktigt hur lång tid det tar att komma tillbaka, sade Stenevi till Aftonbladet.

– Partiet förtjänar bättre än ett limbo, där man har ett språkrör som inte kan fullfölja rollen. Och jag behöver fokusera på att må bra igen, bli en bra mamma och en trevlig sambo, fortsatte hon.

Stenevis avgång föregicks av en höst med flera rapporter i media om internt missnöje inom MP med Stenevi, som ämnade fortsätta som språkrör när det manliga språkröret Per Bolund avgick och ersattes av Daniel Helldén. Ingen MP-kvinna ville utmana Stenevi om posten.

Nu när Stenevi självmant väljer att lämna anmäler flera kandidater sitt intresse. Först ut var riksdagsledamoten och partiets ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericson, som den 16 februari meddelade sin kandidatur.

– Jag tror att jag kan ge partiet det som vi nu behöver. Både i ett politiskt inkluderande ledarskap, men också i kommunikation som kan göra att vi får fler väljare på alla nivåer, sade Alm Ericson till Dagens Nyheter.

Janine Alm Ericson var en av de kandidater som utmanade Stenevi inför det interna valet till språkrör 2021, men valde att dra tillbaka sin kandidatur för att stödja Stenevis innan kongressen där valet ägde rum.

Nästa kandidat ut på banan var Annika Hirvonen, som vänstertidningen Dagens ETC beskriver som ”en av de starkaste rösterna för flyktingars rättigheter de senaste åren.”

– Man kommer behöva vara väldigt tuff och stå i frontledet mot en allt mer konservativ, rasistisk och högljudd rörelse, säger Hirvonen till Dagens ETC.

På torsdagen anslöt även tidigare kulturminister Amanda Lind till startfältet. Enligt Expressen är Lind, som tackade nej till en kandidatur 2020 på grund av små barn, mycket populär internt i partiet.

– Vill Amanda så blir det hon, har en MP-källa tidigare sagt till Expressen.

Nu har barnen blivit gamla nog för henne att pendla från familjen i Härnösand till riksdagen i Stockholm, säger Lind till Expressen.

– Jag har haft samtal med många som önskar att jag ska kandidera och det är så klart väldigt fint att få det förtroendet, säger Lind till tidningen.

– Sen finns det, och kommer att finnas, andra fantastiska kandidater också. Jag är trygg med att oavsett vem det blir så kommer det att bli en bra person som jag kan samarbeta med, fortsätter hon.

I likhet med Hirvonen tar Lind tillfället i akt att såga den sittande regeringen.

– Vi har en regering som gör avkall på rättssäkerheten och är svajiga när det gäller yttrandefrihetsfrågor, säger Lind till Expressen.

– Jag möter en stor frustration över att den här regeringen sviker ambitionerna i klimatarbetet. Det är anmärkningsvärt att vi har en miljöminister som skjuter på viktiga frågor till 2027 och att man stärker flyget med miljardbelopp samtidigt som tågen står stilla. Det är klart att det inte skapar tillit till miljöarbetet eller omställningen, säger hon vidare.

Läs även: Stenevi avgår: ”Partiet förtjänar bättre”

Läs även: Hirvonens attack på Kronlid under talmansvalet: Rasist och abortmotståndare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag