Stenevi avgår: ”Partiet förtjänar bättre”

Bild: Frihamnsdagarna/Tommy Winterskiöld Vestlie/CC BY-SA 2.0
  • Fredag 9 feb 2024 2024-02-09
E-post 0

Miljöpartiets kvinnliga språkrör Märta Stenevi avgår från posten som språkrör, säger hon i en intervju med Aftonbladet på fredagen.

Stenevi meddelade i ett inlägg på Facebook den 18 januari att hon sjukskrev sig på grund av att hon ”varit sliten efter den gångna hösten” och att hon behöver ”göra en omstart nu”.

”Jag trodde att det skulle räcka att prioritera, vila och krama barn i julhelgerna. Jag sa till en journalist i höstas att jag ’minsann är tuffare än somliga tror’. Och det är jag nog – men kanske inte fullt så tuff som jag själv trodde” skrev Stenevi bland annat.

– Jag har försökt ta det lite lugnt och återhämta mig, men med lite distans så har jag bestämt mig för att jag kommer att avgå som språkrör, säger hon nu till Aftonbladet.

Enligt Stenevi kan hon inte längre vara den ledare som partiet behöver, och bör därför lämna över till någon bättre lämpad.

– Det är ett väldigt svårt beslut. Jag ställde upp till omval, fick nytt förtroende från kongressen, men jag tror inte att jag kan vara mitt bästa jag just nu och jag vet inte riktigt hur lång tid det tar att komma tillbaka, säger hon och fortsätter:

– Partiet förtjänar bättre än ett limbo, där man har ett språkrör som inte kan fullfölja rollen. Och jag behöver fokusera på att må bra igen, bli en bra mamma och en trevlig sambo.

Läs även: Stenevi sjukskriver sig: ”Varit sliten”

Under den gångna hösten har flera medier rapporterat om flera inbördes konflikter inom Miljöpartiet med Märta Stenevi i centrum.

I augusti rapporterade Expressen att Stenevi kritiseras internt för att är mer intresserad av antirasism och sociala frågor än miljöfrågor, och i oktober avslöjade Dagens Nyheter att facket larmat valberedningen om arbetsmiljön kring Märta Stenevi är ”ohållbar”. 

Senare uppgav källor inom Miljöpartiet till Svenska Dagbladet att en pressträff med Miljöpartiet ställts in på grund av att Märta Stenevi vägrat närvara tillsammans med valberedningens språkrörskandidat Daniel Helldén.

Stenevi kommenterade SvD:s uppgifter med ett inlägg på Facebook, där hon skrev att hon behövde resa hem till ett av sina barn. ”Och jag skulle göra det igen vilken dag som helst. Tycker någon i partiet att det är orimligt så föreslår jag att det lyfts med mig nästa gång, inte med media” skrev Stenevi bland annat.

Läs även: Stenevi rasar mot MP-läckor: ”Får räcka med dumheter”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag