Malmer Stegergard öppnar för att utvisa Hamas-hyllare

Bild: Fars Media Corporation/CC BY 4.0/News Oresund/CC BY 2.0
  • Lördag 21 okt 2023 2023-10-21
E-post 0

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vill göra det möjligt att utvisa utländska medborgare som visar stöd för terrororganisationer som Hamas, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Efter Hamas terrorangrepp mot Israel, där över 1 400 israeler mördades, samlades Palestina-anhängare i flera svenska städer för att fira den värsta massakern på judar sedan Förintelsen.

Nu vill migrationsminister Maria Malmer Stenergard se över om hyllningar till Hamas terror kan bli en grund för utvisning.

– Om man öppet stödjer en terrororganisation och därmed tydligt visar att man inte ställer upp på våra grundläggande liberala principer som bygger vårt demokratiska samhälle. Då har man inte heller här att göra, säger hon till Dagens Nyheter.

I Tidöavtalet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna ingår att utreda om ”bristande vandel” kan utgöra grund för utvisning. Där står bland annat att den som befinner sig i Sverige ”har en skyldighet att uppvisa respekt i förhållande till grundläggande svenska värderingar och inte i handling missakta befolkningen.”

Jimmie Åkesson (SD) har nyligen sagt att demonstrationer för Hamas borde klassas som bristande vandel, och Malmer Stenergard är öppen för att hyllningar av en terrorstämplad organisation kan komma att omfattas av den nya lagstiftningen.

– Hyllar man en terrororganisation så tycker jag att det ligger väldigt nära till hands, säger hon.

Hon vill emellertid inte svara på om den kurdiska organisationen PKK skulle kunna omfattas av lagstiftningen.

– Jag tänker inte sätta ner foten om exakt vilken organisation eller inte som ska omfattas. Men är det en terrorstämplad organisation så tycker jag det är väldigt bra att den här utredningen tittar på vilka ytterligare verktyg vi kan få för att utvisa dem som hyllar terrorism.

Dagens Nyheter: Hur går den här frågan ihop med vår yttrandefrihetslagstiftning?

– Man har inte lika långtgående rättigheter när man inte är svensk medborgare. Om man väljer att hylla den död som terrorn sprider så kan man verkligen ifrågasätta om man inte har förverkat sin rätt att vistas här, menar Malmer Stenergard.

Läs även: Medarbetare på arabiskspråkig sajt hyllade Hamas och skrev antisemitiska kommentarer

Läs även: Zara Larsson jämför Hamas med Ukraina

Läs även: Här sparkas porrprofilen efter att ha hyllat Hamas som ”frihetskämpar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag