Medarbetare på arabiskspråkig sajt hyllade Hamas och skrev antisemitiska kommentarer

Bild: Fars Media Corporation/CC BY 4.0/Faksimil Alkompis.se
  • Torsdag 19 okt 2023 2023-10-19
E-post

En frilansande programledare på den arabiskspråkiga nyhetssajten Alkompis har fått sparken och en fast anställd programledare har stängts av från arbetet sedan det framkommit att de skrivit antisemitiska kommentarer och hyllat Hamas på Facebook.

På tisdagen rapporterade Sveriges Radio att två programledare på den arabiskspråkiga nyhetssajten Alkompis skrivit antisemitiska kommentarer och hyllat Hamas på Facebook.

En av dem kommenterade Hamas terrorangrepp mot Israel med att skriva att ”våra killar är bra”, samt reagera med ett hjärta på kommentaren ”må gud bistå dem och ge dem segern” .

– Så många judar som mördades förra lördagen har inte mördats under en dag sedan förintelsen. Jag tycker det är förfärligt och jag finner knappt ord för att sådant kan sägas eller skrivas, säger Willy Silberstein på Svenska kommittén mot antisemitism till Sveriges Radio.

Den andra programledaren skrev på söndagen på sin Facebooksida att ”Det är först nu som jag förstår att Mark Zuckerberg är jude”. När en annan person skrev att ”de mest inflytelserika personerna i världen är judar. Därför har de inflytande över regeringar i väst och alltid en hjälpande hand från USA”. Programledaren svarar ”Hundra procent”.

– Det här ansluter sig till en klassisk antisemitisk bild, nämligen att judarna konspirerar och styr världen då med hjälp av USA. Bara det att det skulle vara intressant att Mark Zuckerberg på Facebook är jude – jag förstår inte varför det är relevant, säger Silberstein.

Sveriges Radio har sökt de båda programledarna, som inte svarat, men väl raderat de uppmärksammade kommentarerna.

Alkompis vd Julia Agha är vd på Alkompis vill inte ställa upp på en bandad intervju med Sveriges Radio och lämnar istället en skriftlig kommentar.

”Vi har undersökt uppgifterna som har framkommit gällande privata Facebook-sidor hos en frilans och en anställd på Alkompis. Alkompis är ett oberoende mediehus som inte tar politisk ställning, och vi accepterar inte anti-semitism, islamofobi, homofobi eller andra odemokratiska åsikter i vår journalistik och inte heller bland våra medarbetare. Vi beklagar djupt alla dödsoffer i denna konflikt, och det är olyckligt att Sveriges Radio spekulerar kring att personer kopplade till Alkompis på något sätt skulle stödja de fruktansvärda terrordåd som drabbade Israel den 7 oktober. Det är allvarliga anklagelser som vi inte har funnit någon grund för.”

När Dagens Media kontaktar Agha om saken på onsdagen är beskedet emellertid ett annat. Nu uppger Agha att hon agerat på uppgifterna från Sveriges Radio.

”När jag fick kännedom om de enskilda misstag som begåtts av Alkompis medarbetare så sade jag omedelbart upp samarbetet med den frilansare vars privata sociala medier som Ekot hade granskat och som där hade kommenterat ’judar'” skriver hon till tidningen.

”Den programledare som inte hade publicerat något antisemitiskt, men som ändå agerat olämpligt i sociala medier, har vi stängt av och utreder som ett personalärende. Men här vill jag betona att programledaren inte har gjort något som är brottsligt eller formellt medieetiskt fel, men vi ändå ha en dialog med medarbetaren. Samtidigt ser vi förstås över alla rutiner för våra rekommendationer om hur man ska uttrycka sig” fortsätter hon.

Diskrepansen mellan de olika uttalandena från Alkompis uppmärksammas av Ledarsidorna på torsdagen. I en skriftlig kommentar till Ledarsidorna hävdar Agha att det är frågan om ett missförstånd.

”Kommentaren till Sveriges Radio var igår, och då syftade jag framförallt på medarbetaren som är anställd och anklagades för att stödja Hamas. Vi har inte funnit någon grund för att han skulle sympatisera med terrorism. Med det sagt har vi ändå idag inlett ett personalärende och den aktuella personen är avstängd tillsvidare. Även om hen inte sympatiserar med terrorism så tolkades det uppenbarligen så, av förståeliga skäl, och därför tog vi det beslutet idag. Men det är som sagt ett personalärende just nu. Vad gäller andre personen, frilansmedarbetaren, som uttryckte sig antisemitiskt (om judar), så stoppade vi samarbetet redan igår” skriver hon till Ledarsidorna.

Läs även: BBC utreder medarbetare för stöd till Hamas och hån mot israelisk gisslan

Läs även: Zara Larsson jämför Hamas med Ukraina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag