Malmö miljonsatsar – mot afrofobi och islamofobi

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Foto: News Øresund - Johan Wessman
  • Onsdag 30 sep 2020 2020-09-30
E-post

MALMÖ Malmö stad lägger tre miljoner kronor på åtgärder mot afrofobi och islamofobi, rapporterar Sydsvenskan. Man ska även se över stadens chefsrekrytering med ett mångfaldsperspektiv, men bedyrar att det inte handlar om kvotering.

Sydsvenskan skriver att kommunstyrelsens arbetsutskott i Malmö har beslutat att ge tre miljoner kronor till kulturnämnden för satsningar mot afrofobi och islamofobi, och öppnar för att det kan bli ett årligt bidrag. Pengarna ska gå till åtgärder inom kulturens område, som utställningar.

Beslutet togs efter att staden gjort en kartläggning av sitt antirasistiska arbete.

– Vi ser att vi har insatser mot antisemitism, homofobi och antiromism. Men däremot visar inventeringen att det är tunnare med insatser mot afrofobi och islamofobi, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Man har även gett stadskontoret uppdraget att se över stadens chefsrekrytering.

– Krasst sett är det så att vi har en befolkning som är global och många anställda med utländsk bakgrund, men det syns inte när man kommer upp på chefsnivå. Vi vill säkerställa att Malmö stad verkligen attraherar de bästa förmågorna oavsett bakgrund. Det är inte fråga om kvotering, utan att utveckla chefsrekryteringen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Sydsvenskan: Är det en slump att den här frågan lyfts just i år när Black lives matter-demonstrationer synts världen över?

– Vi har varit på den här frågan tidigare och har tidigare beställt förslag på hur vi kan växla upp vårt antirasistiska arbete. Det är uppenbart att det här är grupper som är hårt utsatta och det har varit tydligt inte minst bland rösterna som höjts här hemma efter upploppen i USA, säger Stjernfeldt Jammeh.

Läs även: DEBATT: Malmös bidragspengar till politisk islam är bensin på elden

Läs även: Malmö stad frågade ut Modiri om Förintelsen: ”Ganska surrealistiskt”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag