Malmö stad betalade lyxlägenhet åt kriminell gängledare

Foto: David Castor/Wikipedia
  • Torsdag 29 nov 2018 2018-11-29
E-post

MALMÖ Utan att genomgå sedvanlig upphandlingsprocess anlitade Malmö stad ett stödboendeföretag för att få gängmedlemmar att överge sin kriminella livsstil. En gängledare fick tillgång till en lyxlägenhet tillsammans med sin kumpan därifrån de sedan fortsatte sin kriminella verksamhet, skriver SVT.

Under våldsvågen som drabbade Malmö under sommaren 2017 upprättade socialtjänsten och polisen ett samarbete för att stötta unga kriminella i Malmö att komma ur sin kriminella bana. Tanken var att unga kriminella män som var involverade i gängkriminalitet med hjälp av stödboende skulle få en nystart i livet.

En gängledare fick dela en femrumslägenhet på 180 kvadratmeter utrustad med balkong och öppen spis med en kumpan. Under deras vistelse i lyxlägenheten betalade Malmö stad totalt 75 000 kronor per månad. För det priset inkluderade stödboendeföretaget de kriminella männen med tillsyn två gånger om dagen, mat och städhjälp.

På Twitter lyfter SVT-journalisten Natalie Medic hur Malmö stad har anlitat stödboendeföretaget i 6år utan upphandlingsförfarande för totalt 70 miljoner kronor.

Under tiden som Malmö stad har pumpat in miljoner av skattepengar i stödboendeföretaget har männen fortsatt sin kriminella verksamhet. Den kriminella gängledarens fingeravtryck återfanns på en hemmagjord bomb som briserat i ett bostadshus i Höja. Dagen efter bombattentatet hade han hotat att kasta ut städerskan från balkongen om hon väckte honom – han hade nämligen varit vaken till klockan 06 på morgonen och behövde sova.

Trots att polisen funnit gängledarens fingeravtryck på den briserade bomben och samma typ av sprängmedel i lyxlägenheten fungerade som hans stödboende friades han för attentatet i tingsrätten men fälldes dock för innehavet av sprängmedlet.

Stödboendeföretaget har även anställt tungt kriminella personer där två dömdes för grovt narkotikabrott för det kokain polisen fann i en av företagets lägenheter.

Lägenheten beboddes gratis av en tung och våldsam kriminell gängmedlem som anställts kort efter han avtjänat ett fängelsestraff för flera grova brott.

Ägaren till stödboendeföretaget slår upprört ifrån sig när han tillfrågas om verksamheten.

– Det här är inga nyheter. Socialtjänsten vet precis vad vi gör. De har använt oss i så många år. Vi är helt öppna med vad vi gör. Sluta upp. Ni är hemska människor som har fått helt fel för er. Skit i det här. Lägg ned bara det här, säger han till SVT.

Katarina Lindeberg, avdelningschef på strategiska avdelningen ansvarar för placeringen på företagets boenden säger att man nu ska granska SVT:s uppgifter kring situationen kring stödboendet.

– Den information som ni lämnar sammanfattningsvis ger så klart en bild av en allvarlig situation som vi behöver titta vidare på. Hur förhåller det sig? Har vi vetat om detta? Har de insatser vi gett inte haft effekt utan snarare förvärrat situationen? Allt detta sammantaget måste vi titta på, säger hon till SVT.

Läs även: SSU-skandalen: Malmötoppen Stjernfeldt Jammeh visste allt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag