SSU-skandalen: Malmötoppen Stjernfeldt Jammeh visste allt

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Foto: News Øresund - Johan Wessman
  • Fredag 2 nov 2018 2018-11-02
E-post 3478

MALMÖ Ledarsidorna kan nu avslöja nya uppgifter om skandalen kring SSU i Skåne. Bland annat att Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, har känt till problemen inom ungdomsförbundet i flera månader.

Genom granskningar av Kvällsposten och Samhällsnytt har besvärande uppgifter om SSU i Skåne kommit i ljuset. Det handlar om en extrem falang som ska ha tagit över och betett sig aggressivt och hotfullt mot oliktänkande. Det förekommer uppgifter om bland annat homofobi och antisemitism.

Läs mer: SSU-skandalen: ”Helt bisarr upplevelse”

SSU i Skåne har nu tillsatt en arbetsgrupp för att gå till botten med uppgifterna. Men enligt Ledarsidorna har såväl förbundsordförande Philip Botström som Malmöpolitikern Katrin Stjernfeldt Jammeh varit informerade om problemen under lång tid.

Ledarsidornas källor berättar om ett sommarläger i augusti där problemen med partidistriktet i Skåne kom upp till ytan. De motsatte sig att göra hederskultur och hedersvåld till en politisk fråga, och flera av medlemmarna vägrade delta i Pride-festivalen av religiösa skäl.

På sommarlägret kom det fram att en medlem i ett annat distrikt hade tvingats bryta med sin familj på grund av hedersrelaterat förtryck. Medlemmar från SSU i Skåne skrek då ”landsförrädare” och liknande ord efter medlemmen.

Efter sommarlägret skickade några bekymrade medlemmar en beskrivning av händelserna och förekomsten av homofobi och rasism till bland annat Philip Botström och Katrin Stjernfeldt Jammeh. Den 12 augusti meddelar Stjernfeldt Jammeh att hon har tagit emot informationen och hänvisar till Socialdemokraternas ordförande i Malmö, Joakim Sandell.

Philip Botström har sagt att han först nyligen informerats om problemen i Skåne, men enligt Ledarsidornas källor har han alltså känt till det hela åtminstone sedan början av augusti. Sandell är hittills den ende av de tre som har erkänt att han kände till problemen tidigare, men utan att ha agerat tillräckligt kraftfullt.

Läs även: Så stoppade Aftonbladet internkritik mot antisemitism i SSU

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag