Malmö stad kan tvingas betala resa i Indien för uppehållstillstånd

Foto: Flickr
  • Torsdag 1 aug 2019 2019-08-01
E-post 508

MALMÖ Malmö stad kan tvingas betala för en resa mellan Bangalore och New Delhi i Indien så att en sjuårig flickas familj kan söka uppehållstillstånd på svenska ambassaden. Detta efter ett beslut i Malmö kammarrätt, med motiveringen att flickan behöver sin familj för att ha en skälig levnadsnivå.

En sjuårig flicka, som bor på ett familjehem i Malmö, ansökte om resebidrag på 10 000 kronor för resor i Indien så att hennes föräldrar och lillebror ska kunna ansöka om uppehållstillstånd på svenska ambassaden New Delhi.

Socialtjänsten i Malmö avslog ansökan. Men nu ger förvaltningsrätten flickan rätt, rapporterar Sydsvenska Dagbladet. 

Läs även: Över 90 000 migranter väntas få uppehållstillstånd fram tills 2022

Flickans Gode man menade bland annat att avslaget stred mot FN:s barnkonvention om att barn har rätt att återförenas med sin familj.

Förvaltningsrätten i Malmö har skickat tillbaka ärendet till Malmö Stads arbetsmarknads- och socialnämnd för ny handläggning.

Förvaltningsrätten motiverar sitt beslut med hänvisning till att nämnden i ett tidigare beslut konstaterat att flickan behöver sina föräldrar för att ha en skälig levnadsnivå.

Nyheter Idag konstaterar att det verkar gå att boka en enkel tågresa i första klass för två vuxna och ett barn från Bangalore till New Dehli för mellan 15 880 och 18 400 rupees, vilket ungefär motsvarar 2200 till 2500 kronor.

En enkel flygresa för två vuxna och ett barn samma sträcka går på runt 13 000 rupees, vilket motsvarar 1800 kronor.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag