Malmö stad: Koranupploppen hade inte religiösa motiv

Bild: Faksimil Twitter
  • Måndag 31 aug 2020 2020-08-31
E-post 1235

MALMÖ Helgens kravaller i Malmö, som utbröt efter att en koran bränts, hade inte religiösa motiv. Det säger Per-Erik Ebbeståhl på Malmö stad till Sveriges Radio.
– Det ligger säkert mycket i det han säger, det är vi övertygade om, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till Nyheter Idag.

På fredagskvällen utbröt våldsamma kravaller i Malmö efter att företrädare för det danska partiet Stram kurs tidigare på dagen bränt en koran i området Rosengård. Några personer ska även ha ”sparkat fotboll” med en koran.

En källa till Nyheter Idag berättade att det absoluta flertalet av upploppsmakarna var män med bakgrund i Mellanöstern, som bland annat kastade sten mot blåljuspersonal. I klipp i sociala medier hörs hur upploppsmakarna skanderar ”Allahu akbar”, ungefär ”Gud är större”.

Trots detta menar Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg som jobbar med trygghetsskapande frågor på Malmö stad, att de som deltog i upploppen inte drevs av religiösa motiv. Det säger han till SR.

– Vår och polisens bild är att det är personer som inte drivs av en religiös agenda i det här, som ställde till de mesta bekymren under natten. Vi såg också att det kom personer från andra delar av Malmö och Skåne som deltog i det här. Tyvärr är det ju så – det spelar ingen roll om det är fotbollsmatcher eller den här typen av manifestationer. Det är personer som använder de här tillfällena för att provocera samhället och polisen.

Enligt Ebbeståhl ska imamer ha varit på plats på kvällen för att ”lugna stämningen”. Sedan ska upploppen ha startat när personer kom dit med avsikt att provocera polisen.

Under kravallerna skanderades även hatiska slagord mot judar.

– Det är så klart fullständigt oacceptabelt och det visar egentligen bara på att den här typen av händelser används av personer med en annan agenda än att protestera mot en skändning av koranen, säger Ebbeståhl.

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford ger Ebbeståhl delvis rätt.

– Det är lite tidigt att säga för vår del, men vi har ju delvis samma uppfattning att man tar tillfället i akt att ställa till oreda och så här. Orsaken till det kan man bara spekulera i och det vill inte vi därför att vi ska bedriva ett utredningsarbete nu. Men det ligger säkert mycket i det han säger, det är vi övertygade om, säger hon till Nyheter Idag.

– Det är ju oftast så när det startas bråk i idrottssammanhang och demonstrationssammanhang att man tar tillfället i akt att ställa till oreda. Det är ju ett välkänt faktum.

På Twitter kommenterar riksdagsmannen Hanif Bali (M) ironiskt uppfattningen att upploppen inte hade med religion att göra.

Läs även: Öppet judehat under kravallerna i Malmö

Läs även: Polischefen efter kravallerna: ”Vi har kontroll”

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag