Polischefen efter kravallerna: ”Vi har kontroll”

Foto: Twitter / SVT Play
  • Måndag 31 aug 2020 2020-08-31
E-post 3770

SVERIGE De senaste dagarna har landet skakats av våldsamma upplopp i Malmö och Ronneby, men enligt rikspolischefen Anders Thornberg har polisen läget under kontroll.
– Det har aldrig varit så fullt i anstalterna som det är nu, säger han till SVT.

På fredagskvällen utbröt våldsamma kravaller i Malmö efter att danska politiker bränt en koran i området Rosengård. På lördagskvällen blev det upplopp på nytt i sydsvenska Ronneby där blåljuspersonal utsattes för stenkastning.

Med anledning av dessa och flera andra aktuella händelser har Nyheter Idag bett om att få intervjua rikspolischefen Anders Thornberg. Denne har dock avböjt och i stället låtit skicka ett pressmeddelande.

Läs mer: Efter kravallerna: Rikspolischefen vägrar intervjuas – skickar ut pressmeddelande istället

När SVT hörde av sig lät det dock annorlunda och Thornberg ställde upp på en intervju som sändes i Aktuellt på söndagen.

Thornberg tror att de kriminella som attackerar blåsljuspersonal inte förstår att de gör sig skyldiga till det nya brottet blåljussabotage. Han menar att polisen har ”goda förutsättningar” att lagföra de skyldiga.

Han får frågan om polisen har kontroll på situationen.

– Vi har kontroll efter de förutsättningar som vi har. Men det är så många så vi kan ju inte punktmarkera varenda en av de här individerna. Det har aldrig varit så fullt i anstalterna, aldrig varit så fullt i häktena som det är nu, säger Thornberg.

– Men så länge tillväxten fortsätter – att det kommer minderåriga som inte ens är straffmyndiga som ansluter till de här kriminella för de ser det som den enda vägen – då kommer det här fortsätta och vi har sagt att det kan ta tid.

Läs även: Våldsamt upplopp i Ronneby – polis skadad av stenkastning

Läs även: DEBATT: Vik inte ner inför hotet från aggressiv islamism

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag