Malmöelever ville döda judar – polisanmäldes inte

Bild: Fars Media Corporation/CC BY 4.0
  • Måndag 27 nov 2023 2023-11-27
E-post

En gymnasieskola i Malmö gick emot sina egna riktlinjer och lät bli att polisanmäla en incident där elever gjorde Hitler-hälsning och sade att de ville döda judar, rapporterar Sydsvenskan.

Det hela utspelade sig på en kommunal gymnasieskola i Malmö i mitten av oktober, alltså en kort tid efter Hamas terrorangrepp på Israel och den följande kriget. En elev tar initiativ till en tyst minut för Palestina, något läraren går med på. Men sedan börjar elever komma med grova antisemitiska uttalanden.

– Alla israeler ska brinna. Hela Israel ska brinna, säger en elev.

– Alla judar borde dö, säger en annan.

Läraren säger att kommentarerna är oacceptabla och ber eleverna sluta. Men eleverna fortsätter komma med grova uttalanden, som ”de förtjänar alla att dö” och ”om det hade stått en israel framför mig nu så hade jag dödat den.”

Eleverna börjar också prata om Nazityskland, om att det som hände då var bra och att de önskar att de levt på den tiden. En elev höjer armen och gör nazi-hälsning. Eleverna anklagar också läraren för att vara jude, och skriver ”Fuck Israel free Palestine” på svarta tavlan.

Incidenten finns dokumenterad i offentliga handlingar från Malmö stads gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltning, som Sydsvenskan har tagit del av. Uppgifterna bygger på information från både skolpersonal, elever och skolledning.

Men trots att Malmö stad har nolltolerans mot hot, våld, diskriminering och kränkande behandling, och att det står i de interna riktlinjerna att ”i det fall ett hatbrott sker i skolan eller i anknytning till skoldagen ska skolan polisanmäla händelsen”, så har varken Malmö stad eller skolledningen polisanmält händelsen.

Av offentliga handlingar framgår att skolans rektor larmades efter händelsen. Rektorn kontaktade ledningen för Malmö stads gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltning, och kom i samråd med dem överens om att inte polisanmäla eleverna. Detta då det inte hade ”gynnat situationen” då ”flera elever (och en del av vår personal) lider/är ledsna/arga/sörjer just nu”, enligt dokument från Malmö stad.

Istället höll rektorn ett samtal med de två mest aktiva eleverna. ”Jag hade (väldigt) långa samtal med de två unga männen som jag tror förstod (det återstår att se) och kanske t o m lärde sig saker om yttrandefrihet, kränkningar, hets mot folkgrupp och lagbrott”, står det i en handling som Sydsvenskan har tagit del av.

När Sydsvenskan får tag på rektorn vill denne först inte kännas vid att det varit någon antisemitisk incident.

– Jag har inte några exempel, det har varit lite meningsdiskussioner, men förhållandevis lugnt. Inget som vi inte har kunnat lösa med samtal, säger rektorn till tidningen.

Sydsvenskan: Så inget allvarligt?

– Nej.

När Sydsvenskan tar upp incidenten med dödshot mot judar och nazisthälsning hänvisar rektorn till sjukdom och avslutar samtalet.

– Jag tänker så här. Jag såg inte vem det var som ringde. Jag är hemma och är sjuk. Du får prata med någon som är ansvarig för kommunikationen på gymnasieförvaltningen. Jag tycker att vi kom in fel i det här samtalet.

Läs även: Propalestinier hotar med antiisraeliskt ”massuttag” från bankomater

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag