Malmöimamen Barakats nya inlägg sågas av expert: ”Vill lura till sig stöd”

Foto: Facebook/Pressbild/Malmö stad
  • Torsdag 29 okt 2020 2020-10-29
E-post 675

MALMÖ Han kom med vilda anklagelser mot Frankrike och muslimer som stöttar Macron. Nu har imamen Salahuddin Barakat från Malmö skrivit ett förtydligande om sitt numera raderade inlägg på Facebook. Men hans förklaringar sågas av religionsexperten Sameh Egyptson. ”Barakat representerar en totalitär ideologi som bygger på begränsning av yttrandefrihet och mänskliga rättigheter”, kommenterar Egyptson.

I sitt nya Facebookinlägg skriver den kände imamen och lokale Malmöprofilen Salahuddin Barakat att hans numera raderade inlägg från 7 oktober (nio dagar innan halshuggningen av läraren Samuel Paty) kom ”olägligt”.

”Men det var självklart inget jag kunde ha förutsett”, skriver Barakat.

Enligt honom var hans inlägg i själva verket kritik av Frankrikes brott mot mänskligheten.

Sitt numera raderade inlägg skrev han efter ett tal den 2 oktober av Emmanuel Macron där denne lanserade en rad åtgärder för att slå mot islamistisk separatism och bejaka fransk islam.

I det nya inlägget anklagar Barakat Frankrike för att låta ”högerpopulism och högerextremism” ske ”i Frankrikes namn”.

”Min kritik bygger på akademiskt grundade faktan om vad som sker och och har skett i Frankrikes namn i den nära historien.”

Barakat tar även upp historiska exempel där muslimska grupper utsatts för orätter av Frankrike och nämner massakern i Algeriet 1945.

I det raderade inlägget formulerade Barakat ”kritiken” så här:

”Frankrike är med andra ord en extremsekulär och alltmer islamofob skurkstat som länge levt och fortfarande lever på att suga ut blodet på de svaga i världen.”

Barakat skrev då också:

”Macron är självklart inget annat än en skurkaktig fjant med hybris och de enda som är större fjantar och skurkar än Macron är de araber och muslimer som ser honom som någon slags räddare och beskyddare. Må Gud beskydda oss från dessa.”

Han fortsatte:

”För (Macrons) största rädsla är just arabernas och muslimers självständighet, enande och styrka. En utan tvekan befogad rädsla då en vacker dag kommer de som har varit utsatta för Frankrikes ondska och orätt att utkräva sin rätt.”

I sitt nya inlägg menar Barakat att han aldrig talat om att muslimer ska hämnas med våld. Han bedyrar att ”det är våldet vi vill komma ifrån.”

Det nya inlägget har gillats av bland andra det islamiska Partiet Nyans grundare, förre centerpartisten, Mikail Yüksel. Prästen Anna Karin Hammar, nyligen uppmärksammad för att ha bjudit in till ett pro-palestinskt evenemang under Kristallnatten – är en annan som ”lajkat”.

Läs även: Johan Westerholm om uteslutne centerpartisten Yüksel: ”Grå Vargarnas motsvarighet i Sverige skulle vara NMR”

Religionsforskaren Sameh Egyptson har läst Barakats nya inlägg.

”Barakats inlägg mot Franska sekulära värderingar är tydlig exampel på hur selektiv han är. När vi har en konflikt mellan islamistiska värderingar som begränsar yttrandefrihet och den sekulära demokravärden gräver Barakat i historien för att attackera demokratiska principer. Hans selektiva val är uppenbara. Vi har inte hört honom tala om osmanska kalifatets grymhet, folkmord eller ekonomiska utsugning av andra folk i kalifatet”, skriver Egyptson i en kommentar.

”Det är inte konstigt att vi ser turkiska nationalister och islamister som gillar hans inlägg. Barakat har valt sida i konflikten men samtidigt vill han framställa konflikten som att det handlar om höger- eller vänster-politik. Han vill lura till sig stöd på den politiska arenan i Sverige från vänster”, skriver Egyptson och fortsätter.

”Barakat representerar en totalitär ideologi som bygger på begränsning av yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Hans utopi är långt från vänster-högerskalan i vårt samhälle. Den ligger långt höger om högerextremism.”

Sameh Egyptson menar att Barakat försöker att polarisera samhället i frågan om yttrandefrihet och att ställa vänster mot höger.

”I det förra inlägget använde han samma taktik; å ena sidan Macron och muslimer som stödjer sekularism. Å andra sidan muslimer som kräver begränsning av yttrandefriheten och krav på historisk upprättelse för franska kolonier. Barakat skapar en falsk konstruktion med målet att han ska fungera som språkrör för dem som ifrågasätter den demokratiska ordningen och dess principer”, skriver Egyptson.

Här är Salahuddin Barakats originalinlägg:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag