Malmölistan donerar munskydd till vården

Nils Littorin överlämnar munskydden med Sten Lindholm, administratör för Facebookgruppen "Rädda Universitetsjukhuset i Lund".
  • Torsdag 2 apr 2020 2020-04-02
E-post

SKÅNE På torsdagen överlämnade Nils Littorin från lokalpartiet Malmölistan 1 000 munskydd till Skåne universitetssjukhus. Munskydden har man i sin tur fått från ett företag i Kina.

Nils Littorin är partiledare för Malmölistan och även läkare inom psykiatrin. På grund av den allmänt rådande bristen på skyddsmaterial under coronakrisen har han och partiet valt att beställa in 1 000 munskydd från Kina för att donera till sjukhusen i Lund och Malmö. På torsdagen skedde överlämningen.

– De har skrikit i sjukvården efter alla typer av engångshygienartiklar, säger Nils Littorin.

– Om man är många som ger samtidigt så skapar det ju en viss trygghet att de har lite mer i lager än de haft innan. De har inte haft någon förberedelse alls inför det här inom sjukvården och inom omsorgen tror jag att det är ännu värre.

Efter att ha gått ut på Facebook om att han skulle ta hem munskydd från Kina berättar Littorin att han har fått erbjudanden om att köpa skyddsmaterial från företag i Sverige. Samtidigt har läkare och privatpersoner från olika delar av landet hört av sig till honom om att de också behöver munskydd.

– Det finns en enorm brist på samordning och initiativförmåga från region och kommuners sida när det finns människor som uppenbarligen vill sälja och det finns ett oerhört behov, och så sitter jag med min mobil på kvällarna och försöker matcha ihop säljare och köpare. Det är lite tragikomiskt nästan, säger Littorin.

Enligt honom har tullen tagit en avgift på omkring 1 000 kronor för att släppa in munskydden i landet. Den kostnaden står Malmölistan för. Sedan har en vän till honom som har ett företag i Kina i sin tur donerat munskydden till partiet för att ge till sjukvården i Sverige.

Munskydden är CE-märkta och av hög kvalitet, försäkrar Littorin.

Varför gör ni det här från partiets sida?

– För mig som jobbar i sjukvården handlar det om att det ska finnas rätt utrustning på plats. Det finns en oro för att det inte ska finnas material när det kommer en topp av coronafall även i Skåne. Sedan finns det ett symbolvärde i att visa på att man kan göra någonting själv också och inte bara klaga på myndigheterna, säger Littorin.

– Jag är ju inte ensam om att donera grejer. Det är massvis med företag och ställen som har donerat saker till sjukvården, och alla sådana initiativ behövs ju nu, på grund av att vi saknar förberedelse för sådant här.

Littorin överlämnar munskydd i Malmö.

Läs även: Kommunistavhoppare startar nytt parti: ”Vänstern har blivit en del av eliten”

Läs även: Vänstern backade Reinfeldt – blev ”den mest rabiat gläfsande hunden i migrationsfrågor”

Stöd Nyheter Idag

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden. Det ger dig tillgång till allt vårt PLUS-material, och gör att vi kan fortsätta med vår journalistik

Tack!

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag