Malmöpolisen ska stoppa pågående brott – med högtalare

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Fredag 26 apr 2019 2019-04-26
E-post 720

MALMÖ Malmöpolisen blir först i landet att pröva en ny metod för att skapa ordning. Med högtalare ska polisen kunna skicka ut meddelanden som till och med väntas kunna avbryta pågående brott.

Lokalpolisområde Malmö Norr är först ut i landet med högtalare på offentliga platser. Två högtalare har redan monterats på Möllevångstorget och kompletterar de kameror och strålkastarbelysning som fanns där sedan tidigare, och fler högtalare är på väg att sättas upp på andra platser.

Högtalarna kan användas för att sända ut förinspelade meddelanden men också bemannas av yttre befäl eller personal på Regionledningscentralen. Tanken är att högtalarna bland annat ska användas till att skicka ordningshållande befallningar vid demonstrationer, men också avbryta pågående brott som skadegörelse.

Nyheter Idag frågar Andy Roberts, lokalpolisområdeschef på Malmö Norr, hur det är tänkt att man ska kunna stoppa exempelvis en pågående skadegörelse.

– Då kan man trycka igång ett förinspelat meddelande, eller så använder man sig utav den inbyggda mikrofonen i programvaran vi har och talar om att det är ett meddelande från polisen, polispatrull är på väg, avbryt skadegörelsen, och så vidare.

Om man säger att polisen är på väg, ger man inte brottslingen då en chans att sticka därifrån?

– Jo, så klart kan man uppfatta det så. Att det är en förvarning. Men det viktigaste är väl att vi avbryter den brottsliga handlingen, än att det ska kosta butiksägaren tiotusentals kronor om man får en ruta krossad. Kamerorna hjälper ju förhoppningsvis till att identifiera och kunna lagföra personerna i fråga senare, säger Andy Roberts.

Högtalarna kommer att bli ett permanent inslag i Malmö, men om försöket faller väl ut kan metoden även spridas till resten av landet.

Läs även: Ebbas gravskändare dömd – får två månaders fängelse och SLIPPER utvisning

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag