Man åtalas för bisarrt ”punkmord”

Bild: Polisen/Faksimil Daily Motion
  • Lördag 10 jun 2023 2023-06-10
E-post

En 39-årig man åtalas för mord på en person i 50-årsåldern förra sommaren. När liket hittades hade det arrangerats för att likna chock-punkaren GG Allins likvaka, rapporterar Dagens Nyheter.

Det var den 28 juli förra året som polisen larmades om ett makabert fynd i ett skogsparti vid Lackarebäck i Mölndal.

Vid en utbrunnen lägereld låg liket av en man som hade fått sina shorts och kalsonger avdragna och en bergsprängare surrad över ansiktet.

Enligt åklagare Linda Wiking kan arrangemanget ha varit ett sätt att efterhärma punkikonen GG Allins likvaka.

– Målsägaren är klädd på ett sätt som stämmer överens med någon bild på hur GG Allin låg på sin likvaka. Han har skinnjacka på sig och är i stort sett bar på resten av kroppen. GG Allin har hörlurar på huvudet medan vår målsägare har en bergsprängare som är fastsurrad runt halsen, säger hon till Dagens Nyheter.

Läs även: Bisarra tejpmordet – nu döms Alexander Jamal till utvisning

Den rättsmedicinska undersökningen visade att den döde hade utsatts för grovt våld, med tryck mot halsen och sparkar och slag mot resten av kroppen. Vid platsen hittades även en blodbesudlad sten.

– Det är tecken på grepp eller tryck mot halsen. Det finns brott av sköldbrosket och tungbenet och sedan finns det också brott på revben, ögonhålorna, näsbenet, okbenet, säger Linda Wiking.

Inom kort riktades polisens intresse mot en 39-årig man hemmahörande i Ångermanland, som sagt till andra personer att han hade dödat någon.

Innan utredarna fått tag på den misstänkte blev han omhändertagen för att ha stört ordningen vid det tyska rockbandet Rammsteins konsert på Ullevi.

39-åringen hade även tidigare samma dag omhändertagits av polis på grund av störande och utåtagerande beteende.

När mordoffret påträffades var han klädd i 39-åringens skinnjacka, och den misstänkte medgav i förhör att han träffat den mördade mannen, men hävdade att offret fortfarande varit vid liv när han lämnade skogspartiet i Mölndal.

Enligt utredningen träffades den misstänkte mördaren och offret av en slump i Mölndals Galleria den 27 juli. När de träffades bar offret en t-shirt med seriemördaren Charles Manson.

– Det var det som väckte den misstänkte mannens intresse, säger Hanna Karlsson, utredare vid polisens avdelning för grova brott i Storgöteborg, till Dagens Nyheter

Den mördade mannen hade även rakat sin mustasch så att den liknade GG Allins, med hårtofsar på sidorna men inget skägg på överläppen. Den misstänkte mördaren hade i sin tur klottrat ”GG Allin” på ett hotellrum, i en cell och på andra platser, och i hans bostad fanns posters och klistermärken med bland annat GG Allins band Murder Junkies.

Bilder från en övervakningskamera visar hur männen stöter ihop med varandra i en trappa, börjar prata och bytte nummer med varandra. Därefter tog de sig till skogsområdet i Lackarebäck för att dricka öl och starksprit.

Den åtalade 39-åringen har genomgått en så kallad liten sinnesundersökning där läkare vid Rättsmedicinalverket kommit fram till att han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning när mordet begicks.

– Man har gjort en liten undersökning och man kommer att få göra en stor undersökning också om tingsrätten finner att han är på sannolika skäl misstänkt för det här, säger Linda Wiking.

GG Allin

Kevin Michael "GG" Allin (född Jesus Christ Allin, 29 augusti 1956 – 28 juni 1993) var en amerikansk punkartist, känd för sina utåtagerande konserter där han bland annat kastade avföring på publiken och skar sig själv.

GG Allin var en självutnämnd misantrop som brukade hävda att han hade blivit seriemördare om han inte blivit musiker istället. Hans skivor, som var illa producerade med dålig distribution sågades i regel av kritiker, men han fick en kultpublik under sin karriär och efter sin död.

GG Allin lovade att ta sitt eget liv på scenen, men dog istället av en överdos år 1993. Han har kallats för "världens tuffaste rockstjärna" och "den mest spektakulärt degenererade i rock'n roll".

Läs även: Här pissar hon publiken i ansiktet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag