Man frias från grova bidragsbrott – för att han inte kan svenska

Foto: Wikimedia Commons
  • Måndag 24 sep 2018 2018-09-24
E-post 2957

KALMAR En man i 40-årsåldern frias från flera fall av grovt bidragsbrott – trots att han har fått ut nästan 240 000 kronor i felaktiga bidrag. Anledningen är att han inte kan svenska och använde tolk när han ansökte om de olika bidragen.

Östra Småland rapporterar att mannens barn hade flyttat till ett annat land och gick i skola där. Detta berättade han dock inte för Försäkringskassan, utan fortsatte att ta ut bidrag för dem – bland annat föräldrapenning, barnbidrag och flerbarnstillägg.

Detta skedde under perioden januari 2015 till februari 2016, och enligt Försäkringskassan fick mannen då ut 236 867 kronor i felaktiga bidrag.

Nu frias mannen i Kalmar tingsrätt. Han har utländsk bakgrund och tog hjälp av handläggare och i vissa fall tolk när han ansökte om bidragen. Därför slipper han påföljd.

”På grund av språksvårigheterna bedömer tingsrätten att det inte är utrett att NN fått information så att han förstod att det förelåg en anmälningsskyldighet”, skriver Kalmar tingsrätt i domen, enligt Östra Småland.

Läs även: Metro rättar felaktiga uppgifter som blivit virala – invandrare får ÄNNU MER pengar i bidrag

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag