Man häktad för stenkastning mot poliser

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 28 apr 2020 2020-04-28
E-post

TYRESÖ På fredagen gick en man till attack med en stor sten mot en polispatrull i Tyresö söder om Stockholm. Kort därpå kunde en misstänkt gripas och han har nu häktats för brottet. Samma dag som stenkastningen skedde dömdes mannen till skyddstillsyn för försök till grov stöld.

På sin hemsida skriver polisen om händelsen som ägde rum på fredagskvällen i Tyresö. Två män i 20-årsåldern kontrollerades efter att ha ”gestikulerat och haft en aggressiv attityd mot en polispatrull”.

Männen ska sedan ha avvisats och motvilligt lämnat platsen. Då gick en av dem upp på en kulle, tog upp en ”större” sten och kastade den mot poliserna och deras fordon. Mannen missade dock målet.

Gärningsmannen sprang sedan därifrån. Poliserna följde efter och kunde gripa en misstänkt efter att ha fått hjälp av allmänheten.

Den mannen häktades på söndagen, misstänkt på sannolika skäl för försök till grovt våld mot tjänsteman samt försök till sabotage mot blåljusverksamhet.

Den misstänkte mannen är i 20-årsåldern, född i Irak och fick svenskt medborgarskap som barn. Han är tidigare dömd för en rad brott som misshandel, olaga hot och rån.

Under häktningsförhandlingen angav mannens försvarare att han inte har kastat någon sten och beskriver bevisningen som ”väldigt svag”. Trots att mannen har ”haft problem som ung” är hans liv ”mer välorganiserat” i dag.

Faktum är att mannen så sent som i fredags – samma dag som stenkastningen ägde rum – dömdes för försök till grov stöld och ringa narkotikabrott, brott som begicks i slutet av förra året. Straffet blev skyddstillsyn.

Läs mer: Sju unga döms för misslyckad stöldräd

Trots försvarets invändningar valde alltså tingsrätten att häkta mannen och bedömer att det finns en risk att den misstänkte fortsätter begå brott. Åklagaren ska väcka åtal senast den 8 maj.

Läs även: Kävlingepolisen: ”Rånarna ser ungdomarna som bor här som uttagsautomater”

Läs även: Åklagaren: Ensamkommande drog in kvinna på toalett och våldtog henne

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag