Noll kontroll i Malmö – kommunanställd stal i åratal för miljonbelopp

Den stulna hårddisken såldes öppet på Tradera. Mannen fotograferades vid överlämnandet. Bilder ur polisens förundersökning.
  • Tisdag 29 jan 2019 2019-01-29
E-post 401

MALMÖ En 40-årig IT-sekreterare dömdes idag till fängelse och ett rejält skadestånd för att ha stulit IT-utrustning för i runda slängar en och en halv miljon från Malmö stad. I tre års tid tilläts han härja fritt utan att någon av cheferna reagerade. Istället var det en vaken IT-tekniker som slog larm om vad hans överordnade hade för sig.

Mannen började arbeta för Malmö stad i början av 2000-talet som IT-tekniker, och 2014 blev han befordrad till en chefsposition. Han var bland annat ansvarig för att köpa in IT-utrustning, och var betrodd att själv granska leveranserna och fakturorna. Överordnad chef attesterade sedan endast totalbeloppet. På så vis kunde 40-åringen utöver de nödvändiga inköpen lägga till exempelvis hårddiskar och grafikkort som han sedan sålde på Tradera och stoppade pengarna i egen ficka. Hemma kunde han slappna av framför sin 79-tums-teve inköpt för skattebetalarnas pengar.

I samband med att ett par serverhallar skulle avvecklas lade han också beslag på ett reservelverk – fyra ton tungt! – och ett datalagringssystem som tillsammans värderas till flera hundra tusen kronor. Då han var ensam ansvarig för avvecklingen var det ingen som reagerade. Nästan ingen.

Läs även: Malmö stad ger bidrag till islamiströrelse – ”Vi har inte resurser att sitta och googla”

En IT-tekniker som arbetade under mannen fattade misstankar, och vid ett tillfälle när en kartong hårddiskar hade anlänt lade han beslag på fakturan med serienumren. Dessa kunde han sedan matcha mot serienumren på hårddiskar som fanns till försäljning på Tradera. Med bevisen i hand gick han till en chef, och Malmö stad insåg att här fanns en röta att rota ut.

Malmö stad anlitade i början av 2017 ett externt säkerhetsföretag som genomförde några köp av de stulna produkterna och smygfilmade när 40-åringen lämnade över en hårddisk. För detta fakturerade de Malmö stad drygt en halv miljon kronor, och polisen kopplades in.

Hemma hos 40-åringen hittades elektronikprodukter för över 600 000 kronor. Mannen menade att det till stor del var saker han lånat hem för att testa, och att det var helt normalt att göra så. Att detta skulle vara en del av kulturen inom kommunen förnekas dock å det bestämdaste av andra anställda och chefer. Prylarna saknade också i många fall helt koppling till kommunens IT-verksamhet.

Han erkänner dock vissa av stölderna och menar att han efter en skilsmässa befann sig i en ekonomisk kris. Mannen är tidigare ostraffad.

Läs även: Toppdirektörer i Malmö åker på lyxresor för skattepengar

Han dömdes idag vid Malmö tingsrätt för bland annat över hundra fall av grov trolöshet mot huvudman till fängelse i ett år och två månader. Eftersom han valde att säga upp sig istället för att bli avskedad får han fyra månaders straffrabattt. Han skall även betala skadestånd till Malmö stad om 1,2 miljoner kronor. En nära släkting som hjälpte honom med avyttrandet av elverket och datalagringssystemet får villkorlig dom och blir tillsammans med 40-åringen skyldig Malmö stad ytterligare nästan 400 000 kronor.

Malmö stad ville också ha ersättning för den halva miljon de betalat till säkerhetsföretaget för att säkra bevisen på hans skuld, men den kostnaden stannar på skattebetalarna.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag