Man straffas för ”rasism” efter att ha klottrat om islam

Foto: Flickr
  • Måndag 12 mar 2018 2018-03-12
E-post 900

HELSINGBORG En 79-årig helsingborgare har dömts för hets mot folkgrupp efter att bland annat ha klottrat ”Fuck islam” och ”Fuck Allah” på en toalett.

Mannen döms till villkorlig dom och dagsböter för skadegörelse och hets mot folkgrupp, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Han erkänner allt som han anklagas för – att vid tre tillfällen ha klottrat ”rasistiska” budskap på ett köpcentrums toaletter och en busskur.

Under rättegången har mannen berättat att han för fyra år sedan blev rånad av ett gäng araber, och att rånet inte klarades upp. Det gjorde att han började tycka illa om islam och klottrade därför saker som ”Fuck islam” och ”Fuck Allah”. Han ska även ha klottrat ”ut med packet” och ”arab svin [sic!] go home”, enligt Twitter-användaren @doppler3ffect som jobbar inom rättsväsendet och har läst domen.

Tingsrätten betraktar inte rånet som en provokation då det ägde rum flera år tidigare. Mannen får därför villkorlig dom och 40 dagsböter à 100 kronor. Inklusive rättegångskostnader ska han betala 12 300 kronor. Sedan domen kom har kritik riktats mot den och själva lagen om hets mot folkgrupp på sociala medier.

Läs även: 70-årig tant kommenterade på SD:s Facebooksida: Åtalas för hets mot folkgrupp

Var det rätt att döma mannen för vad han skrev?
2422 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag