Skolpynt plockas ned – anklagades för rasism

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Söndag 28 nov 2021 2021-11-28
E-post

Rudbecks gymnasium i Sollentuna har haft en så kallad ”spexvecka” där olika korridorer pyntats enligt olika teman, som jultema, festtema och kärlekstema. Men pyntet i korridoren med frukttema har plockats ned efter anklagelser om rasism. Anledningen är att den pyntats med bananer och apor, rapporterar Aftonbladet

– Det går att tolka på olika sätt, men utsmyckningen har rasistiska undertoner som grundar sig i rasistiska stereotyper av mörkhyade. Det är problematiskt eftersom det är en korridor där många av våra nyanlända och mörkhyade elever tillbringar sina raster, säger en lärare till Aftonbladet.

Läs även: ”Efterlyst” anklagas för rasism: ”Visar endast mörkhyade personer”

Läraren säger att flera lärare har ifrågasatt utställningen under veckan, men att den ändå fått vara kvar.

– Från ledningshåll har man hela tiden sagt att det inte är några problem. Detta är ju tänkt att vara roligt för alla, och skolan är en plats där alla ska känna sig trygga. Men under den här veckan kan jag inte säga att det stämmer med min arbetsplats.

Efter att en film från korridoren fått spridningen på plattformen TikTok under veckan plockades utställningen slutligen ned.

.– Men de har känt till detta sedan i måndags. Det känns som att det görs för att rädda ansiktet eftersom elever har börjat sprida detta på sociala medier, anser läraren.

Linus Nygren, skolchef för Gymnasiet på Sollentuna kommun, tillbakavisar kritiken.

– Det är synpunkterna som har kommit in som har lett till att det togs bort. Det har ingenting med sociala medier att göra, säger Nygren till Aftonbladet.

Nygren säger också att det inte stämmer att den fruktpyntade korridoren framförallt användes av nyanlända.

– Den korridoren är inte någon hemkorridor. Våra nyanlända går i hela skolan. Vi blandar alla skolans elever på alla våra utrymmen.

Enligt Nygren ska elever som arbetat med utställningen tagit så illa vid sig av anklagelserna att de börjat gråta.

– Bland de som arrangerade detta finns de elever som har gråtit över hur det uppfattades. Det fanns ingen sådan tanke över huvud taget, säger han till Aftonbladet.

Läs även: MP-ministern: ”Vi har ett stort problem med rasism i Sverige”

Läs även: Varnade för ficktjuvar – anmäls för rasism

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag