Mångkulturell miss: fel språk välkomnade besökare till Södertälje

Bild: Faksimil Facebook/Holger.Ellgaard
  • Tisdag 21 maj 2019 2019-05-21
E-post 132

SÖDERTÄLJE När Södertälje skulle hälsa besökare välkomna på 13 olika språk glömde man bort stadens största minoritetsspråk. Nu har skyltarna bytts ut, till en kostnad för skattebetalarna på 92 000 kronor.

Södertälje kommun satte upp en vägskylt som hälsade besökare välkomna till staden på 13 olika språk vid infarterna till staden från E4.

Men ett språk saknades: syrianska/assyriska, som är Södertäljes överlägset största minoritetsspråk.

Språkmissen fick hård kritik, bland annat av KD-politikern Aday Bethkinne från närliggande Norsborg som gick ut med hård kritik på Facebook.

– Egentligen så tycker jag skyltarna bara ska stå på svenska, men nu har de valt att ha de på 13 andra språk men inte det språk som 30-40 procent talar i Södertälje. Det är jättedåligt, sade Bethkinne till SVT.

– Jag ber om ursäkt till de som känner sig sårade och vi ska givetvis rätta till det, sade Ulf Westman, jubileumsgeneral för Kanalåret 2019 till SVT.

Läs även: Göteborg stad ska göra språket mer jämställt – Manliga ord ska bytas ut

Nu har skyltarna bytts ut – till en kostnad på 92 000 kronor, enligt SVT:s granskning.

”Jag tycker givetvis att det är jättetråkigt. Min ambition är att leverera så mycket innehåll som möjligt med den budget jag har för Kanalåret – och inte att behöva använda pengarna till att reparera misstag”, skriver Ulf Westman till SVT.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag