Mardrömsgranne åtalas för mordbrand och grovt olaga hot

Bild: Polisen
  • Tisdag 29 aug 2023 2023-08-29
E-post 0

En man åtalas vid Hässleholms tingsrätt för bland annat olaga hot och mordbrand riktat mot ett par som han bor granne med. Mannen har vräkts av sitt bostadsbolag, men vräkningen har ännu inte genomförts då fallet tas upp i Hyresnämnden först i oktober, rapporterar Hem & Hyra.

En kväll i juli i år väcks en man i en lägenhet i Osby av att hunden skäller. Han går fram till dörren, och ser genom titthålet hur hans granne häller ut vätska utanför dörren. Strax efteråt börjar det brinna

– Panikångest deluxe, mitt hjärta gick upp i 190. Bara att det luktade rök och att det brann, säger mannen i polisförhör.

När brandkåren kommer till lägenheten finner de mannen livrädd, stående i sängen med ett järnrör för att försvara sig. Han säger till polisen att han var rädd för att grannen skulle komma in och slå ihjäl honom.

Polisen griper den kraftigt berusade grannen samma natt. Utanför hans ytterdörr står en plastdunk, och inne i lägenheten påträffas en startpistol, som inte går att skjuta en kula med och inte kräver något tillstånd att inneha.

Den misstänkta mordbranden var kulmen på en längre tid av terror från den gripne mannen, rapporterar Hem & Hyra.

Det började förra året när flera grannar stördes av att mannen skrikit och spelat hög musik i sin lägenhet till långt in på nätterna. I slutet av augusti 2022 skickade hyresvärden ett brev till mannen där han uppmanades att sluta föra oväsen, eller att återkomma om han ansåg att uppgiften var felaktig.

Men de nattliga oväsendet fortsatte utan att mannen återkom med något svar, och i januari 2023 skickade Osbybostäder ett nytt brev med samma innehåll. Mannen svarade inte heller på det brevet, och en månad senare skickade Osbybostäder en formell varning i form av en så kallad rättelseanmaning.

– Vi har försökt att ha en dialog under resans gång men inte lyckats, säger Osbybostäders vd Anders Olsson till Hem & Hyra.

Istället för att återkomma till hyresvärden valde mannen att hota ett par som han bor granne med, enligt polisens misstankar. Mannen kommer inom kort att åtalas för grovt olaga hot, då han ska ha bankat på grannparets lägenhetsdörr, samtidigt som han riktade något som såg ut en pistol mot dörren. Händelsen ska ha fångats på film av paret.

I april i år sade Osbybostäder slutligen upp mannens hyreskontrakt. Efter det eskalerade han situationen ännu mer, genom att utsätta grannparet för ett försök till mordbrand, enligt polisens misstankar. Även det brottet riktades mot det par han tidigare misstänks ha hotat. I senare fallet var emellertid endast mannen i paret hemma.

Mannen greps samma kväll som den misstänkta mordbranden och har suttit häktad sedan dess. Han kommer inom kort åtalas vid Hässleholms tingsrätt för grovt olaga hot och mordbrand mot grannparet, men även misshandel, hot och skadegörelse mot andra personer.

Samtidigt har han ännu inte vräkts från sin lägenhet, då fallet tas upp i Hyresnämnden först i oktober i år.

– Det är olyckligt att det ska ta lång tid men det ligger utanför vårt mandat att kunna påverka det, säger Anders Olsson på Osbybostäder.

Läs även: Gängkriminell son sköt ihjäl man vid hemmet – familjen vräks

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag