Märta Stenevi sjukskriver sig: ”Varit sliten”

Bild: Frihamnsdagarna/Tommy Winterskiöld Vestlie/CC BY-SA 2.0
  • Torsdag 18 jan 2024 2024-01-18
E-post 0

Miljöpartiets kvinnliga språkrör Märta Stenevi sjukskriver sig på obestämd framtid, meddelar hon i ett inlägg på Facebook. Det är oklart vilken sjukdom Stenevi lider av, då hon i inlägget endast refererar till att hon ”varit sliten efter den gångna hösten” och att hon behöver ”göra en omstart nu”.

”Mycket hände samtidigt i höstas. Rent privat i familjen, men också alla spekulationer och läckor inför vår kongress. Ovanpå detta omvärlden. All död” skriver Stenevi och fortsätter: ”Jag trodde att det skulle räcka att prioritera, vila och krama barn i julhelgerna. Jag sa till en journalist i höstas att jag ’minsann är tuffare än somliga tror’. Och det är jag nog – men kanske inte fullt så tuff som jag själv trodde.”

Under hösten har flera medier rapporterat om flera inbördes konflikter inom Miljöpartiet med Märta Stenevi i centrum.

 I augusti rapporterade Expressen att Stenevi kritiseras internt för att hon är en vänsterpolitiker som är mer intresserad av antirasism och sociala frågor än miljöfrågor.

I oktober avslöjade Dagens Nyheter att facket larmat valberedningen om arbetsmiljön kring Märta Stenevi i ett brev som uppger att tjänstemän som arbetar nära Märta Stenevi har en ”ohållbar arbetssituation”.

En källa från MP beskrev Stenevis ledarskap som ”toxisk toppstyrning” för DN, medan en annan källa uppgav att Stenevi har ”ett väldigt stort kontrollbehov”. 

Veckor senare uppgav källor inom Miljöpartiet till Svenska Dagbladet att en pressträff med Miljöpartiet ställts in på grund av att Märta Stenevi vägrat närvara tillsammans med valberedningens språkrörskandidat Daniel Helldén. Enligt SvD:s källor ska Stenevi ha hänvisat till en rad svepskäl, men även sagt rent ut att hon inte ville närvara tillsammans med Helldén.

Stenevi kommenterade SvD:s uppgifter med ett inlägg på Facebook, där hon skrev att hon behövde resa hem till ett av sina barn. ”Och jag skulle göra det igen vilken dag som helst. Tycker någon i partiet att det är orimligt så föreslår jag att det lyfts med mig nästa gång, inte med media” skrev Stenevi bland annat.

Läs även: Kaos i MP: Stenevi vägrade pressträff med språkrörskandidat enligt källor

I torsdagens Facebookinlägg om sjukskrivningen tackar Stenevi särskilt Daniel Helldén och skriver att hon är ”oändligt tacksam för ditt stöd och våra samtal de senaste månaderna – och att du håller ställningarna ett tag och gör det så bra.”

Daniel Helldén kommer bli ensamt språkrör tills vidare, säger Miljöpartiets pressekreterare Caroline Wiklund till SVT Nyheter, och tillägger att det i nuläget inte finns någon prognos för när Stenevi kommer tillbaka från sin sjukskrivning.

”Både Märta och jag har sedan kongressen sett fram emot en gemensam turné runtom i landet. Nu får den vänta ett tag,” skriver Daniel Helldén till SVT.

Läs även: Facklig kritik mot Stenevi: ”Toxisk toppstyrning”

Läs även: Stenevi rasar mot MP-läckor: ”Får räcka med dumheter”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag