Massavhopp från S efter att C sparkats ut från Botkyrka-styret

Ebba Östlin röstades bort efter konflikt med ABF. Bild: Socialdemokraterna/Nyheter Idag
  • Onsdag 30 aug 2023 2023-08-30
E-post

Efter att C sparkats ut ur kommunstyrelsen hoppar nio socialdemokrater av partiet i Botkyrka och blir politiska vildar i kommunen, i protest mot hur partiets nya, ABF-vänliga ledning har agerat.

Socialdemokraterna i Botkyrka, som numera leds av Emanuel Ksiazkiewicz, har sparkat ut Centerpartiet från den regerande koalitionen i kommunen.

Det var C:s gruppledare Dag Ahlse som med stöd från kommunstyrelsens tidigare ordförande Ebba Östlin (S) tog beslutet om att säga upp kommunens bidrag till det lokala ABF-förbundets fritidsgårdar, vilket ledde till att Östlin störtades av en ABF-vänlig fraktion i sitt eget parti.  

Nu svarar Ebba Östlin-fraktionen i S genom att lämna partiet och bli politiska vildar i kommunen. Det rapporterar Aftonbladets krönikör Oisin Cantwell, som även var först med att avslöja Botkyrkakuppen mot Östlin i början av året.

”Vi är och förblir socialdemokrater, men kan inte längre vara del av den dysfunktionella lokala partiorganisationen som enligt vår uppfattning präglas av vänskapskorruption och en oförmåga att skilja partiets kortsiktiga intressen från medborgarnas långsiktiga”, skriver avhopparna i ett mejl till S partiledning.

Enligt Cantwell är avhopparna ”i allt väsentligt samma personer som tidigare i somras i ett brev till partisekreterare Tobias Baudin slog larm om att ’den demokratiska ordningen i den lokala partiföreningen är i upplösningstillstånd'”.

Det handlar om sammanlagt nio personer som hoppar av partiet, både ersättare och ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige, och i mejlet till partiledningen motiverar de sitt beslut med att C har kastats ut ur styret, men också att kommundirektören och stabschefen har tvingats lämna sina poster sedan ABF-fraktionen tog över.

Samtliga har gemensamt meddelat att de stått bakom det tidigare beslutet att stoppa bidragen till ABF och stänga ABF:s fritidsgårdar i kommunen.

Läs även: Efter Botkyrkakuppen: C sparkas ut ur kommunstyrelsen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag