Mätning: Allt fler positiva till kärnkraft

Kärnkraftverket i Oskarshamn. Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 23 dec 2021 2021-12-23
E-post

SVERIGE Rekordhöga elpriser slår hårt mot svenskarnas plånböcker och vållar oro. Under de senaste månaderna har stödet för kärnkraft ökat markant, i synnerhet i Sydsverige, enligt en mätning av Infostat/Expressen.

47 procent av de svarande i mätningen oroar sig för att deras ekonomi ska försämras av elpriset. En större andel, 56 procent, oroar sig för att landets ekonomi ska ta skada. 52 procent befarar att det kan bli brist på el. 33 procent är rädda för att de inte ska ha råd att betala elräkningen.

– Vi ser en utbredd oro för vardagslivet, att lamporna kan slockna och att hushållskassan ska påverkas, säger Peter Santesson, opinionsanalytiker och vd för Infostat, till Expressen.

– Situationen påminner lite om vattenbristen som uppstått under flera torra somrar. Det som brukat vara en självklar basfunktion börjar skaka till och kan inte tas för givet, vardagen börjar påverkas.

I elområde 4 i södra Sverige, där folk har drabbats hårdast av de höjda priserna, oroar sig 40 procent över elräkningen. Det är också där som stödet är störst för att i första hand satsa mer på elproduktion genom kärnkraft – 45 procent. Det är en ökning från 31 procent i september.

För landet överlag har stödet för att i första hand satsa på mer kärnkraft ökat från 32 till 39 procent. 51 procent säger sig rent allmänt vara positiva till kärnkraft, mot 46 procent i september.

I elområde 4 är 60 procent av de svarande positiva till kärnkraft. I september låg siffran på 48 procent.

– Ibland är sådana opinionsförändringar tillfälliga. Minnet bleknar lite när sommaren kommer. Men om prisnivåerna håller i sig under vintern kan nog det här få påverkan på opinionen även under valrörelsen, säger Peter Santesson.

Läs även: Strandhäll (S): Kärnkraft ”inte framtidens melodi”

Läs även: Finland startar kärnkraftsreaktor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag