Mätning: Energifrågan anses allt viktigare

Foto: Pixabay
  • Söndag 19 dec 2021 2021-12-19
E-post 0

SVERIGE Energifrågan klättrar på listan över de politiska frågor som väljarna tycker är viktigast, enligt en ny opinionsmätning av Novus. Sjukvården är fortsatt i topp, rapporterar Ekot.

I den nya mätningen av vilka politiska frågor som folk tillmäter störst vikt hamnar energipolitiken på sjunde plats. I Novus augustimätning låg frågan på tionde plats.

– Det är kanske inte så förvånande att den har kommit in på en sjundeplats i svenskarnas ranking, med tanke på diskussionerna nu eller framför allt de höga elpriserna som har varit, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till Ekot.

De tre viktigaste frågorna är alltjämt sjukvården, lag och ordning, och invandring/integration. På fjärde plats kommer skolfrågan.

Enligt den nya mätningen anses Socialdemokraterna ha bäst politik i sex av de tio viktigaste frågorna, och partiet har därmed plockat två frågor från Moderaterna.

– De har faktiskt tagit landets ekonomi från Moderaterna, som har varit deras paradgren innan. Så de har inte bara tagit deras budget utan även deras sakfrågeägarskap där – men även jobben, säger Torbjörn Sjöström.

Moderaterna anses ha bäst politik när det kommer till lag och ordning och energifrågan. Sverigedemokraterna äger invandringsfrågan och Miljöpartiet den om miljö och klimat.

Läs även: Bottennapp för MP i Sifo-mätning

Läs även: Mätning: MP får skulden för elpriserna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag