Mats Löfving hittad död i sitt hem

Bild: Johan Fredriksson/CC BY-SA 3.0/Nyheter Idag
  • Onsdag 22 feb 2023 2023-02-22
E-post 0

Polischefen Mats Löfving har hittats avliden i sitt hem, meddelar polisen på sin hemsida. På onsdagen presenterade den externa utredaren Runar Viksten sin rapport om Linda Staaf-affären, där han konstaterade att Löfving gjort sig skyldig till jäv gentemot Linda Staaf, som han hade en privat relation med, och rekommenderade att Löfving avskedas.

Det var vid 19-tiden på onsdag kväll som polisen via SOS larmades om en skadad person inomhus. Det visade sig handla om Mats Löfving som hittades avliden i sitt hem i Norrköping.

– Det är med stor sorg och bestörtning jag tagit emot besked om att ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef Mats Löfving har avlidit. Det är oerhört tragiskt, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Läs även: Så friades Staaf och Thornberg när all skuld lades på Löfving

Närmast anhöriga har underrättats, och en dödsfallsutredning pågår för att bringa klarhet i vad som hänt.

– Mina tankar går till Mats Löfving, hans anhöriga och arbetskollegor. Vi kommer göra allt vi kan för att stödja dem i denna svåra stund, säger Anders Thornberg.

På onsdagen presenterade utredaren Runar Viksten sin rapport om Linda Staaf-härvan, där han slog fast att Mats Löfving gjort sig skyldig till jäv angående Linda Staaf vid fyra tillfällen när de hade en privat relation.

– Rikspolischefen bör överväga att skilja Mats Löfving från sin tjänst, sade Runar Viksten.

Rikspolischef Anders Thornberg uppgav att han kommer ha ett ”arbetsrättsligt samtal” med Mats Löfving.

– På kort sikt ska vi noga analysera rapporten och slutsatserna. Jag kommer nu att i närtid ha ett arbetsrättsligt samtal med Mats Löfving och därefter nogsamt överväga de här frågorna, och återkomma när det finns besked att lämna om vilka beslut som jag och myndigheten ska fatta, sade Thornberg.

Läs även: Strömmer (M) har fortsatt förtroende för Thornberg efter Staaf-affären

Läs även: Här är Linda Staafs bakgrund och meriter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag