Strömmer (M) har fortsatt förtroende för Thornberg efter Staaf-affären

Bild: Tom Samuelsson/CC BY-SA 4.0/Joakim Berndes/CC BY 4.0
  • Onsdag 22 feb 2023 2023-02-22
E-post 0

Utredaren Runar Vikstens rapport om Linda Staaf-affären fastslår att Mats Löfving gjort sig skyldig till jäv och rekommenderar att han sparkas. Viksten riktar ingen kritik mot Löfvings chef, rikspolischef Anders Thornberg, och justitieminister Gunnar Strömmer säger att han har fortsatt förtroende för Thornberg.

På onsdagen presenterade utredaren Runar Viksten sin rapport om Linda Staaf-härvan, där han slår fast att dåvarande chefen för Noa Mats Löfving gjort sig skyldig till jäv angående Linda Staaf vid fyra tillfällen när de hade en privat relation.

– Rikspolischefen bör överväga att skilja Mats Löfving från sin tjänst, säger Runar Viksten.

Läs även: SD-kravet: Sparka Anders Thornberg

Sverigedemokraterna har tidigare krävt att även rikspolischef Anders Thornberg ska sparkas. Men justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger enligt Dagens Nyheter att han har fortsatt förtroende för Thornberg.

– Flera frågor och förhållanden i detta är också föremål för en åklagarledd förundersökning, som inte vill uttala sig åt ena eller andra hållet om Löfving bör få sparken, säger Strömmer vidare.

Thornberg säger enligt DN att han kommer ha ett ”arbetsrättsligt samtal” med Mats Löfving.

– På kort sikt ska vi noga analysera rapporten och slutsatserna. Jag kommer nu att i närtid ha ett arbetsrättsligt samtal med Mats Löfving och därefter nogsamt överväga de här frågorna, och återkomma när det finns besked att lämna om vilka beslut som jag och myndigheten ska fatta, säger Thornberg.

Viksten riktar ingen kritik i rapporten mot rikspolischef Anders Thornberg, exempelvis för att denne lade ned den polisanmälan som upprättades av  polisens säkerhetschef Ari Stenman om grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande av Mats Löfving mot Linda Staaf.

– Det är formellt och i sak korrekt att den lades ner. Efter att anmälan mot Linda Staaf lades ner fick hon så kallat medarbetarskydd. Hon ville inte ha mer stöd av Noa och då tjänstgjorde hon och Löfving på två olika enheter, hon på Noa och Löfving som regionpolischef i Stockholm, säger Runsten.

Läs även: Rikspolischef Thornberg utsåg utredare som friat honom tidigare: ”Det stinker”

Läs även: Här är Linda Staafs bakgrund och meriter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag