Mattsson avfärdar kritikstormen om nazi-retoriken: ”Ej ens värt att bemöta”

"Expressen goes nazi", konstaterar GP:s Håkan Boström. I bilden Thomas Mattsson, ansvarig utgivare för Expressen. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 30 sep 2016 2016-09-30
E-post 979

STOCKHOLM ”Hur man ska bli kvitt de mänskliga brunråttorna? Med gift?” funderar Cecilia Hagen i en Expressen-krönika som indirekt handlar om Hanif Bali (M). Liberalernas Fredrik Malm menar att krönikan är näthat som kan trigga till våld. Men ansvarig utgivare Thomas Mattsson på Expressen slår ifrån sig kritik med ”bisarr tolkning” som är ”ej ens värt att bemöta”.

Expressen-krönikören Cecilia Hagen berättar att hon på ”ett värdigt vis” vill ”utplåna” de bruna råttor som Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg tidigare bloggat om. De blogginläggen handlade framför allt om den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali och kritikstormen mot Ramberg har varit massiv därefter.

”Hur man ska bli kvitt de mänskliga brunråttorna? Med gift?”, frågar hon även i sin krönika.

Mattsson avfärdar kritiken: ”Ej ens värt att bemöta”

Att jämföra människor man ser ner på är inget nytt grepp. Redan under 30-talets Tyskland användes begrepp som ”råttor”, då om judarna. Och även då skulle ”råttorna” utplånas eftersom de var skadedjur som inte hade någon plats i samhället. Inte helt oväntat möttes Expressen-krönikan av en massiv kritikstorm i sociala medier.

”Cecilia Hagen skriver idag en text hos er som är ett direkt dödshot mot Hanif Bali. En riksdagsman. Hur är det möjligt?”, undrar twittraren Jakob Rutqvist i en fråga till Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Men Mattsson menar att krönikan är helt i sin ordning. ”Så är det naturligtvis inte. Bisarr tolkning – tyvärr spridd av du-vet-vilka. Ej ens värt att bemöta, egentligen”, svarar han till Rutqvist.

Efter det svaret ställer Hanif Bali en fråga till Thomas Mattsson på Twitter: ”Så önskan om utrotning av riksdagsman med gift hade inte varit ok? Vilka hade det varit ok att giftmörda?”, en fråga som Mattson aldrig svarar på.

Gruppledare uppmanar till bojkott av Expressen

Under torsdagen kunde Nyheter Idag berätta att reaktionerna mot Expressen varit så pass skarpa att Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen, öppet uppmanar till bojkott mot tidningen.

– När man publicerar en krönikör som kan tolkas som uppmaning till mord på oliktänkande och där man jämför med skadedjur, då är en gräns passerad, förklarade han då för Nyheter Idag.

Och minst lika kritisk är Fredrik Malm i Liberalerna som twittrar att krönikan både är ”övertramp” och ”näthat”. Vidare påpekar han att texten i Expressen kan trigga till våld.

Den tolkningen som Karlsson och Malm gör av krönikans innehåll förefaller delas av en rad kritiker. Nyheter Idag har sökt Thomas Mattsson via mejl, men ännu utan resultat. Nedan har vi samlat ett axplock av kritiska reaktioner på Expressens krönika som öppet funderar på hur ”de mänskliga bruna råttorna” ska ”utplånas”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag